Ziare.com

Achitarea lui Dinel Staicu: Judecatoarele au nesocotit normele de drept - Opinie separata

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 13:00

   

Achitarea lui Dinel Staicu: Judecatoarele au nesocotit normele de drept - Opinie separata
Sectia pentru judecatori a CSM a respins, in decembrie 2012, ca neintemeiata actiunea disciplinara impotriva celor trei judecatoare care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu in dosarul Banca Religiilor, dar intr-o opinie separata se contesta acest lucru.

Astfel, judecatoarele care au anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu "au nesocotit in mod grav normele de drept procesual penal", se arata in opinia separata formulata la decizia prin care CSM a respins actiunea disciplinara impotriva celor trei magistrati, relateaza Mediafax.

Potrivit motivarii hotararii, data publicitatii, vineri, de CSM, sectia pentru judecatori a retinut ca cei trei magistrati nu au actionat cu grava neglijenta. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, insa a fost si o opinie separata in sensul admiterii actiunii disciplinare.

In opinia separata se precizeaza ca "cele trei parate judecatoare, prin pronuntarea deciziei penale nr... au nesocotit in mod grav normele de drept procesual penal ce reglementeaza institutia contestatiei in anulare, pe care au transformat-o dintr-o cale extraordinara de atac intr-o cale ordinara de atac, prin reanalizarea unei exceptii ce a facut obiectul judecatii in fond, criticand de fapt solutiile adoptate de instante cu ocazia judecarii cauzei in fond".

In documentul citat se mai mentioneaza ca cei trei magistrati au admis o cale de atac in afara cadrului legal si ca "paratele au savarsit abatere de grava neglijenta(... )admitand aceasta cale de atac si pronuntand decizia penala pe motivul existentei autoritatii de lucru judecat, paratele si-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege, transformand calea de atac extraordinara a contestatiei in anulare care a formulat obiectul dosarului Curtii de Apel Bucuresti intr-o prelungire a procesului penal, creand practic un nou grad de jurisdictie, in cauza analizata, respectiv un al patrulea grad de jurisdictie neprevazut de lege".

Judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost cercetate de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in legatura cu modul in care au decis anularea unor decizii anterioare ale instantelor prin care Dinel Staicu, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 562 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai sa dam navala totzi, sa-i scapam pe mafiotzi!

Opinie separata?! Nu se pune! Tre' schimbata!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor