Achitarea lui Dinel Staicu: Judecatoarele au nesocotit normele de drept - Opinie separata

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 13:00
1395 citiri
Achitarea lui Dinel Staicu: Judecatoarele au nesocotit normele de drept - Opinie separata
Foto: Evenimentul Zilei

Sectia pentru judecatori a CSM a respins, in decembrie 2012, ca neintemeiata actiunea disciplinara impotriva celor trei judecatoare care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu in dosarul Banca Religiilor, dar intr-o opinie separata se contesta acest lucru.

Astfel, judecatoarele care au anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu "au nesocotit in mod grav normele de drept procesual penal", se arata in opinia separata formulata la decizia prin care CSM a respins actiunea disciplinara impotriva celor trei magistrati, relateaza Mediafax.

Potrivit motivarii hotararii, data publicitatii, vineri, de CSM, sectia pentru judecatori a retinut ca cei trei magistrati nu au actionat cu grava neglijenta. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, insa a fost si o opinie separata in sensul admiterii actiunii disciplinare.

In opinia separata se precizeaza ca "cele trei parate judecatoare, prin pronuntarea deciziei penale nr... au nesocotit in mod grav normele de drept procesual penal ce reglementeaza institutia contestatiei in anulare, pe care au transformat-o dintr-o cale extraordinara de atac intr-o cale ordinara de atac, prin reanalizarea unei exceptii ce a facut obiectul judecatii in fond, criticand de fapt solutiile adoptate de instante cu ocazia judecarii cauzei in fond".

In documentul citat se mai mentioneaza ca cei trei magistrati au admis o cale de atac in afara cadrului legal si ca "paratele au savarsit abatere de grava neglijenta(... )admitand aceasta cale de atac si pronuntand decizia penala pe motivul existentei autoritatii de lucru judecat, paratele si-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege, transformand calea de atac extraordinara a contestatiei in anulare care a formulat obiectul dosarului Curtii de Apel Bucuresti intr-o prelungire a procesului penal, creand practic un nou grad de jurisdictie, in cauza analizata, respectiv un al patrulea grad de jurisdictie neprevazut de lege".

Judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost cercetate de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in legatura cu modul in care au decis anularea unor decizii anterioare ale instantelor prin care Dinel Staicu, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#opinie separata Dinel Staicu, #Dinel Staicu condamnat , #CSM
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Hai sa dam navala totzi, sa-i scapam pe mafiotzi!