Alina Bica: DIICOT va deveni "vioara intai" in combaterea evaziunii fiscale

Joi, 09 Mai 2013, ora 20:33
2972 citiri
Alina Bica: DIICOT va deveni "vioara intai" in combaterea evaziunii fiscale
Foto: B1TV

Alina Bica, propusa ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a declarat joi, dupa ce a sustinut interviul la CSM, ca una dintre prioritatile sale este preluarea politiei judiciare.

"Interviul a decurs in limite normale, cu intrebari profesioniste si cred ca lucrul acesta este benefic si pentru candidati si pentru Consiliu. Cred ca am avut o prestatie onorabila", a spus Alina Bica, dupa ce a fost audiata de Sectia pentru procurori a CSM.

Ea a precizat ca unul dintre obiectivele sale prioritare este preluarea politiei judiciare la DIICOT, mai ales dupa ce DNA nu va mai avea atributii pe combaterea evaziunii fiscale, iar in acest domeniu DIICOT va deveni "vioara intai".

In timpul interviului, Alina Bica le-a spus membrilor CSM ca o alta prioritate a sa este rezolvarea deficitului de procurori judiciaristi si de specialisti, care activeaza la DIICOT.

"Sectorul judiciar de la DIICOT nu este foarte populat cu procurori la acest moment. Noi avem sase procurori judiciaristi la structura centrala, iar DNA are 12 procurori. Se impune desfasurarea unor interviuri si convingerea procurorilor care au aptitudini pe sectorul judiciar sa vina sa lucreze la DIICOT.

Schema de specialisti prevede 40 de posturi, insa sunt ocupate doar 20, restul sunt vacante. Personal as schimba si statutul specialistului din DIICOT, pentru ca el este acum un functionar, ceea ce nu este tocmai in regula", a explicat Alina Bica.

Ea considera ca se impune si elaborarea unei metodologii in privinta masurilor asiguratorii si aplicarea confiscarii extinse, aratand ca in raportul de activitate al DIICOT pe anul trecut s-a constatat un total al prejudiciilor din infractiuni de aproximativ 77 milioane euro, insa s-au aplicat masuri asiguratorii de 20 milioane euro, ceea ce i se pare "cam putin".

Alina Bica sustine ca se poate realiza o reorganizare a structurilor teritoriale ale DIICOT, dupa ce a constatat ca exista birouri teritoriale cu un singur procuror si un numar mic de dosare de solutionat.

Alina Bica a spus ca, daca la DIICOT va ajunge un dosar care se refera la un act normativ avizat de ea pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Justitiei, va lua legatura cu procurorul general si ii va solicita ca acesta sa fie investigat de altcineva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Alina Bica audiata CSM, #Alina Bica sef DIICOT , #CSM