Alina Ghica si-a retras candidatura de la CSM - Filmul scandalului de la Consiliu

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 20:30
7564 citiri
Alina Ghica si-a retras candidatura de la CSM - Filmul scandalului de la Consiliu
Foto: Arhiva

Judecatorul Alina Ghica, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, si-a retras candidatura pentru postul de vicepresedinte al acestui for.

De altfel, proiectul de candidatura a fost retras de pe site-ul oficial al CSM, unde fusese afisat in urma cu doua zile, conform Digi 24.

Acum, in cursa pentru vicepresedintia CSM a mai ramas doar judecatorul Cristi Danilet.

Alina Ghica: In CSM nu sunt partizanate politice - Interviu Ziare.com

Pentru ambii judecatori sunt in derulare proceduri de revocare in instantele pe care le reprezinta, dupa scandalul care a debutat in data de 4 ianuarie, atunci cand procurorul Oana Haineala, fost vicepresedinte al CSM, a fost ales in functia de sef al Consiliului.

Sedinta CSM, amanata din nou?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui sa se reuneasca joi, la ora 9:30, pe ordinea de zi a sedintei fiind si alegerea vicepresedintelui Consiliului, se arata pe site-ul institutiei.

Sedinta de joi s-ar putea insa amana din nou, in lipsa de cvorum, au declarat reprezentanti ai CSM pentru presa. Amanarea sedintei ar veni dupa alte doua amanari succesive: una, in ziua alegerilor, 4 ianuarie, cea de-a doua, din urma cu o saptamana, cand nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru derularea sedintei.

Sedinta pentru alegerea vicepresedintelui CSM se amana din lipsa de cvorum

Filmul scandalului de la CSM

Sedinta de pe 4 ianurie, in care CSM si-a ales noul presedinte - procurorul Oana Haineala -, a fost una extrem de tensionata. Primul scandal izbucnit a fost legat de numirea unui procuror in fruntea Consiliului. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat anularea alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM.

Cererea ar fi fost respinsa insa prin vot, iar procurorul Haineala a fost reconfirmat in fruntea CSM. Un alt punct tensionat al sedintei din 4 ianuarie a fost alegerea vicepresedintelui Consiliului. Judecatoarea Alina Ghica, candidat pentru functia de vicepresedinte al CSM, nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi aleasa in aceasta functie.

Respingerea a venit dupa ce patru judecatori au parasit sala de sedinta, fiind nemultumiti ca Alina Ghica nu a depus din timp proiectul de management pentru a putea fi studiat de membrii CSM.

Dupa votul primit de Alina Ghica, judecatorul Cristi Danilet a anuntat ca isi depune si el candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM, pentru a debloca situatia din Consiliu.

Au inceput procedurile de revocare

Votul din CSM a starnit si nemultumirea instantelor din tara, care au inceput procedurile de revocare.

In cazul judecatoarei Alina Ghica, cinci curti de apel au votat pentru revocare, dupa ce procedura a fost initiata de Curtea de Apel Cluj. Este vorba de instantele din Cluj, Craiova, Galati, Pitesti si Oradea. La Pitesti, judecatorii au votat pentru revocarea tuturor celor trei reprezentanti ai curtilor de apel din CSM, respectiv Alina Ghica, Horatius Dumbrava si Alexandru Serban.

Danilet: Imi respect prea mult profesia pentru a imi bate joc de ea - Interviu Ziare.com

Pentru revocarea judecatorului Cristi Danilet, reprezentant al judecatoriilor, au votat 64 de instante de la acest nivel, dupa ce procedura a fost initiata de Judecatoria Ramnicu Valcea.

"Daca intr-adevar avem magistrati care se lasa influentati sau presati politic, ii sfatuiesc sa paraseasca sistemul: locul lor nu e aici", a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, intr-un interviu acordat Ziare.com.

538 de judecatori au votat pentru revocarea judecatorului Danilet din CSM

Lui Haineala i se cere demisia

Pe de alta parte, sapte dintre judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii au solicitat luni public, in urma sedintei de sectie, demisia de onoare a procurorului Oana Schimdt Haineala, precum si judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet sa renunte la candidaturile de vicepresedinte, pentru a debloca situatia tensionata din urma alegerilor din 4 ianuarie.

Cei 7 judecatori contestatari cer demisia de onoare a presedintelui CSM

Hainela (CSM) nu demisioneaza: Nu exista niciun motiv pentru a ceda la presiuni

In replica, Oana Schmidt Haineala, desemnata presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca nu este o optiune demisia sa din functie, asa cum a cerut majoritatea membrilor Sectiei de judecatori a CSM, neexistand niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Alina Gica retras candidatura CSM, #scandal CSM Ghica Danilet, #Danilet candidat CSM , #CSM