Anularea revocarilor din CSM - un mare semn de normalitate (Opinii)

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 21:30
4095 citiri
Anularea revocarilor din CSM - un mare semn de normalitate (Opinii)
Foto: enational.ro

Curtea Constitutionala a anulat de fapt revocarile judecatorilor Ghica si Danilet din CSM. Decizia CCR este de salutat ca un semn de normalitate in Romania.

Felul in care cei doi au fost revocati a sfidat legile romanesti existente si practicile internationale.

Sa rezumam faptele. Legea de functionare a CSM prevede motivele exacte pentru care un judecator poate fi revocat din CSM, toate legate strict de activitatea lor profesionala in CSM.

Adunarile generale ale judecatoriilor si Curtilor de apel nici macar nu au consultat legea ca sa vada daca abaterile pentru care propunerea de revocare a celor doi sunt motive legale de revocare sau nu si au votat ca primarii, cu ochii inchisi.

In zadar parte a CSM a vrut sa afle motivele pentru care cei doi sunt revocati. Cei care au intrebat de motive citisera legea, insa o majoritate din CSM a decis sa treaca peste toate astea si sa ii revoce chiar si fara motive legale.

Judecatorii Ghica si Danilet s-au adresat Curtii de Apel Bucuresti, care a acceptat sa trimita la CCR exceptia de neconstitutionalitate ridicata. CCR a determinat ca revocarea lor este neconstitutionala.

Judecatorul Danilet a facut o afirmatie cu care autorul prezentului articol nu poate fi de acord. Spune ca nu exista in practica internationala revocarea unui ales prin sufragiu popular.

L-as indemna pe domnul judecator sa studieze sistemul electoral din SUA. Acesta permite ca un ales sa fie contestat la vot in anumite conditii. Trebuie un anumit procent dintre alegatori sa ceara demiterea. Trebuie sa existe un motiv legal de demitere (in general legat de coruptie, decizii controversate sau activitate necorespunzatoare) bine documentat pentru ca alegatorii sa poata sa decida in cunostiinta de cauza.

Faptul ca respectivul a devenit nepopular nu e niciodata un motiv de demitere. Apoi se fac alegeri anticipate in care alesul isi apara scaunul impotriva contra-candidatilor. Daca rezista scrutinului, este reconfirmat in post.

Fara motivarea CCR, este dificil de a vedea de ce articolul de lege este neconstitutional.

Insa posibilitatea de a demite un membru CSM trebuie sa existe, insa numai pentru fapte penale sau deficiente manageriale grave (absenteism, obstructionarea lucrarilor si altele precum acestea).

In consecinta, Curtea Constitutionala a dat un mare semn de normalitate, indreptand un abuz al legii care era strigator la cer si aducand criticile Uniunii Europene inca o data asupra Romaniei.

Pana una-alta, statul de drept rezista asalturilor sustinute in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Danilet Ghica CSM, #Danilet Ghica CCR, #revocari CSM anulate , #CSM
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
Felicitari domnule Danilet !
Poza ORD
ORD
rank 5