Atacurile PNL la procurorul Nitu, sub lupa Inspectiei Judiciare

Joi, 13 August 2015, ora 12:55
1909 citiri
Atacurile PNL la procurorul Nitu, sub lupa Inspectiei Judiciare
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat joi ca a sesizat Inspectia Judiciara sa verifice o posibila atingere adusa independentei procurorilor si a sistemului judiciar ca urmare a declaratiilor facute de unii liderii PNL despre procurorul general Tiberiu Nitu.

"Ca urmare a informatiilor lansate in spatiul public de catre reprezentanti ai clasei politice referitoare la unele activitati procedurale desfasurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si a sesizarii transmise de ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari in legatura cu posibila atingere adusa independentei procurorilor si independentei sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al CSM.

Ministerul Justitiei sesizeaza CSM: Acuza PNL ca face presiuni asupra magistratilor

Cu o zi inainte, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a solicitat CSM sa declanseze verificari pe aceeasi tema, el vorbind despre o "campanie de presiune la adresa magistratilor".

"Pe aceasta cale, CSM solicita tuturor reprezentantilor clasei politice si nu numai sa respecte obligatia de rezerva fata de activitatile sistemului judiciar, cu atat mai mult cu cat opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Depasirea obligatiei de rezerva ce incumba reprezentantilor puterilor statului de drept afecteaza echilibrul acestuia si aduce atingere valorilor sale fundamentale", se mai arata in comunicatul CSM.

Marti, presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nitu si a acuzat faptul ca deciziile instantelor nu sunt respectate de procurori.

Intr-un comunicat transmis presei, Seplecan acuza autoritatile nu numai ca nu au organizat alegerile partiale la termen, ci si ca le-au blocat "intentionat".

De asemenea, liberalul ii acuza pe procurorii de la Parchetul General ca au solutionat cu "neinceperea urmaririi penale" o plangere depusa de el impotriva premierului Victor Ponta pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea la termen a alegerilor partiale locale si parlamentare.

Miercuri, o declaratie pe acelasi subiect a facut si deputatul PNL Radu Zlati.

"Este cunoscuta opiniei publice relatia intre premierul Victor Viorel Ponta si Procurorul General Tiberiu Nitu. Relatia dintre protector si protejat, de vreme ce domnul Nitu a fost impus la conducerea unei institutii, esentiala pentru administrarea actului de justitie, printr-o intelegere dubioasa cu fostul presedinte Basescu.

Presa, societatea civila, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect", a sustinut Zlati intr-un comunicat de presa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#PNL demisie Tiberiu Nitu CSM, #PNL Inspectia Judiciara , #CSM