Audieri la CSM: Olaru vrea ca procurorii sefi sa poata propune sanctiuni si sa dea recompense

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 20:21
1352 citiri
Audieri la CSM: Olaru vrea ca procurorii sefi sa poata propune sanctiuni si sa dea recompense
Foto: B1TV

Codrut Olaru, propus adjunct al procurorului general al Romaniei, a declarat, la audierea la CSM ca vrea ca procurorii sefi sa aiba la dispozitie fonduri pentru recompensarea angajatilor cu merite, dar si sa poata propune sanctionarea celor care comit unele abateri.

Olaru, aflat in prezent la conducerea DIICOT, si-a prezentat miercuri, in fata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), proiectul sau de management.

El a vorbit mai intai despre problemele legate de resursele umane din Ministerul Public, spunand ca este necesara o "echilibrare a schemelor de personal". Olaru a aratat ca, in prezent, 25 la suta dintre procurori sunt in functii de conducere, el propunand ca ponderea acestora sa fie de sub 20 la suta.

Olaru a mai precizat ca ar fi nevoie si de reducerea numarului de procurori care activeaza in sectoare non-operative, fiind posibila transferarea unor sarcini la personalul administrativ.

Codrut Olaru a subliniat si importanta adaptarii specializarii procurorilor in functie de "specificul criminogen" al zonei in care activeaza.

Candidatul la functia de adjunct al sefului Ministerului Public a mai spus ca, in opinia lui, un manager are nevoie de instrumente care sa ii permita recompensarea si sanctionarea procurorilor din subordine.

El a amintit, in acest context, ca a existat un fond special pentru premierea procurorilor, insa acesta nu mai intra in calcul din cauza restrictiilor bugetare. Totusi, a spus Olaru, ar exista o motivatie suplimentara pentru procurori daca seful lor direct ar avea la dispozitie fonduri pentru recompensarea angajatilor.

Totodata, Olaru considera ca managerii ar trebui sa aiba posibilitatea sa propuna procurorului general sanctiuni pentru angajatii din subordine, in cazul unor abateri de mai mica importanta, ca intarzierea la serviciu, in prezent fiind necesara parcurgerea procedurii standard prin inspectia judiciara.

El a precizat insa ca inspectia judiciara ar trebui sa detina in continuare monopolul asupra activitatii disciplinare privindu-i pe procurori.

Intrebat de procurorul Gheorghe Muscalu cum vede organizarea si functionarea parchetelor militare, Olaru a sustinut ca dubla subordonare a acestor institutii la Ministerul Public si la Ministerul Apararii "categoric nu poate produce niciun fel de progres".

Astfel, Olaru a argumentat ca nu este de acord ca, intr-un caz de trafic de droguri in care o grupare constituita din 10 persoane include si un militar, competenta sa fie declinata catre parchetul militar.

El a mai sustinut ca ar fi oportun ca, dupa modelul DNA, unde exista o sectie specializata in cercetarea infractiunilor de coruptie savarsite de militari, sa existe si in cadrul DIICOT o structura pentru infractiunile de crima organizata savarsite de militari.

Pe de alta parte, el a aratat ca parchetele militare pot functiona in continuare la nivel teritorial.

"Cert e ca mentinerea in functie a procurorilor militari in actuala competenta, raportat la actualul volum de salarizare creeaza in mod categoric inechitati, daca vreti, profesionale intre noi. Toti colegii probabil au acelasi sentiment pe care-l exprim public: 'De ce la munca putina sa fii salarizat mai mult'", a spus Codrut Olaru.

Raspunzand la intrebarea presedintelui CSM Oana Schmidt-Haineala privind diferenta dintre un lider si un manager, Olaru a spus ca este important ca un lider sa isi formeze oameni puternici, adaugand ca el a reusit sa faca acest lucru la conducerea DIICOT. Haineala l-a completat pe Olaru spunand ca banuieste ca si-a format angajatii si sa aiba "capacitate de efort".

"Daca vorbim de capacitate de efort, nu stiu daca e cadrul, dar eu am 180 de zile de concediu neefectuat. Cand lucrurile le faci cu placere, dedicat pentru munca cu care ai fost investit, cred ca sunt aspecte secundare", a raspuns Olaru.

Acesta a mai spus, raspunzand la intrebarile membrilor CSM, ca politia judiciara ar trebui sa functioneze, in opinia lui, ca entitate distincta in cadrul Ministerului Public, exprimand astfel o opinie diferita fata de cea avansata de Tiberiu Nitu, candidat la functia de procuror general, care a propus, in proiectul sau de management, infiintarea unei directii de politie judiciara ca structura distincta in cadrul Ministerului Afacerilor Interne si cu unitati teritoriale in cadrul fiecarui judet.

Premierul Victor Ponta i-a propus in 3 aprilie, in calitate de ministru interimar al Justitiei, pe Tiberiu Nitu in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general si pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general.

In 9 mai vor sustine interviurile Codruta Kovesi, propusa de premierul Victor Ponta la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, Alina Bica, nominalizata pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Elena Hosu, care candideaza pentru postul de adjunct al sefului DIICOT.

Seful statului poate refuza motivat numirea in functiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind initiat anul trecut, cand la conducerea Ministerului Justitiei a fost Mona Pivniceru.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#Codrut Olaru audiat CSM, #Codrut olaru sef DIICOT , #CSM