Ziare.com

Bilantul CSM: Crestere ingrijoratoare a numarului de actiuni disciplinare

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 19:18

   

Bilantul CSM: Crestere ingrijoratoare a numarului de actiuni disciplinare
Numarul de actiuni disciplinare impotriva unor magistrati a inregistrat anul trecut o crestere "ingrijoratoare", potrivit raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe 2015.

"Astfel, pe rolul Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara au fost inregistrate 42 de actiuni disciplinare, iar pe rolul Sectiei pentru procurori in materie disciplinara au fost inregistrate 11 actiuni disciplinare.

Aplicarea sanctiunii disciplinare a excluderii din magistratura, in 2015, pentru un numar de sase judecatori conduce la concluzia cresterii eficientei activitatii Directiei pentru judecatori din cadrul Inspectiei Judiciare si a gradului de responsabilitate si fermitate a Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului.

Insa, dincolo de procesul sanctionator, este necesara adoptarea unor masuri mai ample de prevenire a unor astfel de abateri", a spus, miercuri, presedintele CSM Marius Tudose, care a prezentat raportul.

CSM are un nou presedinte (Video)

El a precizat ca, in 2015, obiectivul prioritar al CSM a fost consolidarea institutionala a autoritatii judecatoresti.

"Sub acest aspect, au fost reluate si intensificate demersurile necesare initierii, de catre ministrul Justitiei, a procedurilor de modificare legislativa in legatura cu propunerile formulate de Consiliu in perioada 2011-2014, a celor determinate de deciziile Curtii Constitutionale, precum si a celor rezultate prin reevaluarea, in termeni de actualitate, a legilor justitiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii) ", a declarat presedintele CSM.

Potrivit lui Tudose, principala caracteristica a activitatii CSM pe parcursul anului 2015 a fost perseverenta orientare spre proiecte concrete si aplicate, sustinute riguros prin actiuni si activitati de tip rezultat.

Sefa Inaltei Curti: Exista politicieni care doresc justitie controlata

"Aceasta maniera de lucru a permis nu numai identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor asociate perpetuarii sau ignorarii acestor disfunctii, cat, mai ales, proiectarea unor masuri care sa contribuie la asigurarea legalitatii, eficientei, transparentei si predictibilitatii activitatii sistemului judiciar si institutiei Consiliului, atat din perspectiva resurselor, cat si din perspectiva mecanismelor de decizie, evaluare si control", a spus el.

Presedintele CSM a precizat ca o alta prioritate a anului 2015 a fost elaborarea unui punct de vedere comun al sistemului judiciar, inclusiv prin promovarea de amendamente propuse de Consiliu, in legatura cu numeroasele si diversele propuneri de modificare si completare a Codului penal si Codului de procedura penala, in vederea adaptarii prevederilor continute, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, la realitatile si necesitatile rezultate din aplicarea lor practica.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor