Cand va judeca CSM imixtiunea lui Ponta in ancheta de la Liceul Bolintineanu?

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 20:44
1236 citiri
Cand va judeca CSM imixtiunea lui Ponta in ancheta de la Liceul Bolintineanu?
Foto: Arhiva

Raportul Inspectiei Judiciare intocmit ca urmare a acuzelor aduse procurorilor de premierul Victor Ponta in timpul anchetei legate de fraudarea Bacalaureatului la Liceul Bolintineanu a fost finalizat si trimis saptamana trecuta CSM pentru adoptarea unei hotarari.

"La data de 12.07.2013, in conformitate cu dispozitiile art.30 alin.1 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a fost inregistrata sesizarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii avand ca obiect declaratiile domnului prim ministru Victor Ponta, facute in cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de coruptie si fraude la examenul de bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", care ar putea afecta independenta sistemului judiciar. Lucrarea a fost inregistrata la nr.3106/IJ/789/DIP/2013.

(...) Rezultatul verificarilor a fost inaintat, la data de 25.09.2013, Consiliului Superior al Magistraturii, urmand a fi dezbatut de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii", se arata intr-un raspuns oficial obtinut de Ziare.com din partea inspectorului judiciar Tamara Manea, purtator de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Ponta, in vizorul Inspectiei Judiciare pentru acuzatiile aduse procurorilor in cazul Bolintineanu

Conform procedurilor, urmeaza ca raportul sa fie inscris pe ordinea de zi a plenului CSM, iar dupa dezbateri si adoptarea unei hotarari, aceasta va fi publicata pe site-ul CSM, impreuna cu rezultatul verificarilor facute de inspectorii judiciari.

Subiectul nu figureaza insa pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM din data de 8 octombrie, conform documentului publicat pe site-ul acestei institutii.

Ponta, despre cazul Bolintineanu: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)

Victor Ponta a fost reclamat Inspectiei Judiciare dupa ce, in calitate de premier si "presedinte al celui mai mare partid", a criticat modul in care procurorul de caz a decis sa conduca ancheta fraudarii Bacalaureatului la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala, spunand ca daca "vedem zeci, sute de politisti care dau navala in scoli", atunci Romania "nu e un stat democratic, un stat european".

Victor Ponta a mai sustinut atunci ca exista "proceduri legale pentru ca o activitate de cercetare sa se desfasoare normal" si ca nu trebuie ca cele 20 de milioane de romani sa se simta "terorizati de o gasca" de procurori care "vrea sa obtina ceva", dupa metode care amintesc de perioada comunista sau de perioada Macovei-Morar.

"Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? Daca un procuror incalca legea, nu, nu trebuie sa stam toti drepti! (...) Procurorii nu raspund in fata Guvernulul, dar in fata cuiva trebuie sa raspunda, nu suntem dumnezei, repet, ma refer si la mine ca fost procuror! Cand pui sute de politisti sa dea navala intr-o scoala, este treaba mea ca prim ministru. Pacea sociala tine de Guvern si de mine", a declarat premierul Ponta.

Totodata, el a spus ca nu stie ce e in dosarul cauzei si ca "nu opreste nimeni nicio ancheta", dar stie ca "fortele de ordine sa nu isi foloseasca excesiv competentele si impotriva cui nu trebuie".

Ca urmare a interventiei premierului, procurorul de caz a renuntat sa mai aduca la audieri elevii, suspecti sau martori la fraudarea examenelor.

Zilele trecute Victor Ponta a fost din nou reclamat la CSM. Procurorul Lucian Papici a cerut sa i se apere reputatia profesionala, dupa ce Victor Ponta l-a acuzat ca este "basist" si a facut "dosare politice".

Procurorul Lucian Papici cere CSM sa ii apere reputatia

De asemenea, mai multe organizatii non-guvernamentale, printre care Freedom House Romania si Expert Forum au cerut CSM sa se se sesizeze si sa sanctioneze imixtiunea politicului in justitie si sa apere independenta procurorilor, afectata de inlaturarea brutala si fara motivatie din fruntea sectiei I a DNA a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Inspectia Judiciara Ponta Bolintineanu, #Ponta reclamat Inspectia Judiciara, #Papici Ponta CSM , #CSM