Candidatii CSM, audiati in Comisia juridica a Senatului

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 14:53
1558 citiri
Candidatii CSM, audiati in Comisia juridica a Senatului
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Comisiei juridice senatoriale, Iulian Urban (PD-L), a anuntat ca magistratii si reprezentantii societatii civile care isi doresc sa intre in CSM vor fi audiati in cadrul sedintei de marti a comisiei.

"Marti vor fi audiati in Comisia juridica atat reprezentanti magistratilor, cat si persoanele propuse de catre societatea civila", a declarat Iulian Urban.

Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat, pe 3 decembrie, transmiterea listei finale cu judecatorii si procurorii alesi membri ai viitorului CSM catre Biroul Permanent al Senatului, pentru validarea candidaturilor, potrivit hotararii plenului din 25 noiembrie, publicata pe site-ul Consiliului.

Astfel, potrivit hotararii plenului CSM din 25 noiembrie, publicata pe site-ul institutiei, s-a hotarat intocmirea listelor pentru fiecare dintre categoriile de instante si parchete, cu numarul de voturi obtinut de fiecare magistrat in adunarile generale. De asemenea, s-a hotarat alcatuirea listei finale cu judecatorii si procurorii alesi membri ai CSM si transmiterea acestei liste catre Biroul Permanent al Senatului Romaniei.

Potrivit listei finale, au fost alesi membri in viitorul Consiliu Superior al Magistraturii Lidia Barbulescu si Mircea Aron, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in timp ce curtile de apel vor fi reprezentate de Dan Lupascu, de la Curtea de Apel Bucuresti, Alexandru Serban, de la Curtea de Apel Brasov, si Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Targu Mures.

Adrian Toni Neacsu, presedinte al Tribunalului Vrancea, a fost ales din partea judecatorilor de la tribunale, iar cei de la judecatorii vor fi reprezentanti de presedintele Judecatoriei Sector 3, Marius Tudose Badea, si de vicepresedintele Judecatoriei Oradea, Cristi Danilet.

Parchetele de pe langa curtile de apel vor fi reprezentate de George Balan, de la PCA Bucuresti, procurorii de la parchetele de pe langa tribunale de Oana Andrea Schmidt-Haineala, de la Parchetul Brasov, iar parchetele de pe langa judecatorii de Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, potrivit listei finale.

Alegerile finale - programate pe 15 decembrie

Totodata, in viitorul Consiliu isi vor finaliza mandatul Gratiana Isac, actualul vicepresedinte, Ana Maria Labus si Bogdan Licu.

Pentru cele 11 locuri in viitorul Consiliu au candidat 37 de magistrati, 23 de judecatori si 14 procurori. Judecatorii ICCJ au desemnat doi reprezentanti, cei de la curtile de apel trei reprezentanti, judecatorii de la tribunale au desemnat un reprezentant, iar cei de la judecatorii urmeaza sa aleaga doi reprezentanti. De asemenea, parchetele de pe langa curtile de apel, cele de pe langa tribunale si cele de pe langa judecatorii au ales fiecare cate un reprezentant in CSM.

Finalizarea alegerilor pentru CSM este programata pana pe 15 decembrie, cand expira termenul-limita pentru inaintarea rezultatelor catre Biroul Permanent al Senatului in vederea validarii membrilor noi alesi. Mandatul membrilor actualului Consiliu expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri ai Consiliului. Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanenta obligatorie.

Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecatori si 5 procurori) alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei.

Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, iar presedintele Consiliului este desemnat dintre membrii alesi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#candidati CSM audiat Senat, #magistrati audiati comisie Senat , #CSM