CCR: Alegerile pentru CSM vor fi reluate

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 13:03
6414 citiri
CCR: Alegerile pentru CSM vor fi reluate
Foto: Arhiva

Magistratii Curtii Constitutionale au decis ca alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii vor fi reluate.

CCR a admis, marti, ambele sesizari depuse de deputatii PD-L. Decizia a fost luata cu 5 voturi "pentru" si 3 impotriva, informeaza Antena3.

Conform sursei citate, directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, desemnat ca reprezentant al societatii civile, dar si magistratii Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea au fost gasiti de CCR ca incompatibili.

"Cu mjoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis sesizarile si a constatat ca Hotararile Plenului Senatului nr.31 din 15 decembrie 2010 si nr.43 din 22 decembrie 2010 sunt neconstitutionale. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului", se precizeaza in comunicatul CCR remis presei.

Victor Alistar a declarat pentru Mediafax ca hotararea instantei este "un act de epurare politica".

In schimb, conducerea CSM precizeaza intr-un comunicat de presa remis Ziare.com ca a luat act de decizia Curtii Constitutionale, dar nu o comenteaza, urmand ca pozitia sau eventualele decizii ale Consiliului sa faca obiectul unei conferinte de presa ulterioare publicarii deciziei.

CSM atrage insa atentia asupra faptului ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, "deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".

Prezent la sedinta de bilant a CSM din 5 februarie 2011, presedintele Traian Basescu le-a sugerat membrilor CSM sa nu isi aleaga o noua conducere pana ce Curtea Constitutionala nu se va pronunta asupra sesizarilor PD-L. Si ministrul Justitiei, membru de drept al CSM, Catalin Predoiu, a transmis CSM si Inaltei Curti de Casatie si Justitie solicitarea de amanare a sedintei de constituire.

Cu toate acestea, CSM si-a ales o noua conducere, care a inceput sa lucreze din plin in ultimele zile. Pe 7 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit in sedinta de constituire, in cadrul careia judecatorul Horatius Dumbrava a fost ales presedinte al CSM, iar procurorul George Balan vicepresedinte, pentru un mandat de un an.

Situatia este fara precedent, iar Senatul va trebui sa ia o decizie in privinta desemnarii unor noi membri ai CSM si reluarii votului.

Alistar, Barbulescu, Lupascu si Chiujdea - contestati

PD-L a contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei hotararea din 22 decembrie 2010 a Senatului, care vizeaza validarea listei magistratilor alesi in Consiliu, precum si hotararea din 15 decembrie 2010, prin care au fost alesi reprezentantii societatii civile.

Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecatori si 5 procurori) alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei. Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, se arata in Constitutia Romaniei, iar potrivit unei modificari legislstive care a intrat in vigoare in 2005, mandatul acestora nu poate fi reinnoit.

In aceste conditii, PD-L a sustinut ca judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea, alesi pentru un mandat de sase ani in 2004, nu mai pot exercita un alt mandat.

De asemenea, numirea in CSM a lui Victor Alistar, reprezentant ai societatii civile, a fost contestata de senatorii PD-L. In urma votului din Senat, Corina Dumitrescu a fost singura care a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aleasa, adica jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti, Victor Alistar fiind desemnat membru CSM in urma unui al doilea tur de scrutin, contestat de PD-L.

Tot in cazul lui Victor Alistar, Agentia Nationala de Integritate a trimis o adresa Senatului in care se arata ca acesta nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica timp de trei ani, dupa ce in 2009 a primit verdict de incompatibilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CSM alegeri, #contestatii CSM Curtea Constitutionala, #reluare alegeri CSM , #CSM