Ce isi propune Danilet (CSM): Pact intre puterile statului si educarea cetatenilor la TV

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:38
3827 citiri
Ce isi propune Danilet (CSM): Pact intre puterile statului si educarea cetatenilor la TV
Foto: Arhiva

Pastrarea unitatii CSM si cresterea autoritatii acestuia, mentinerea unitatii corpului magistratilor, prezervarea statutului magistratilor si asigurarea eficientei justitiei sunt obiectivele generale pe care si le propune judecatorul Cristi Danilet in proiectul cu care candideaza la functia de vicepresedinte al CSM.

Alegerile sunt programate pentru sedinta CSM de miercuri, de la ora 15:00, dar este posibil sa fie amanate din cauza faptului ca doi judecatori, membri ai consiliului, sunt in concediu de odihna, iar alti cativa membri ai sectiei au decis, marti, sa ceara amanarea alegerilor, nemultumiti ca un procuror, Oana Haineala, a ajuns, in premiera, presedinte al CSM.

La sedinta precedenta, de vineri, Cristi Danilet a preluat proiectul Oanei Haineala dupa ce s-a decis pe ultima suta de metri sa candideze la functia de vicepresedinte al CSM pentru a debloca situatia creata prin respingerea Alinei Ghica la vot.

CSM isi alege, miercuri, vicepresedintele - scandalul continua

De data aceasta, judecatorul vine cu un proiect propriu, publicat si pe site-ul CSM.

"Am avut in vedere proiectul judecatorului Horatius Dumbrava cu care a fost ales presedinte al CSM in 2011, al judecatorului Alexandru Serban depus anul trecut, al judecatorului Mircea Aron depus anul acesta si vine in completarea proiectului presedintelui ales in sedinta din 4 ian.2013.

Proiectul va suporta ajustari in functie de atributiile administrative delegate vicepresedintelui de catre presedintele CSM. Proiectul va include eventualele sugestii rezultate din dezbaterea publica", se arata in observatiile preliminare ale proiectului cu care Cristi Danilet candideaza la functia de vicepresedinte al CSM.

Cele patru obiective generale sunt insotite de obiective specifice, printre care reinitierea dialogului cu asociatiile profesionale, asociatii care "trebuie implicate in procedurile de revizuire a Constitutiei" si "consultate in timp real cu privire la initiativele vizand modificarea legilor justitiei si a regulamentelor adoptate in aplicarea lor".

La capitolul transparenta activitatilor CSM, Cristi Danilet sustine: "elaborarea de reglementari cu privire la alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM, elaborarea de reglementari secundare cu privire la revocarea membrilor CSM", precum si implementarea votului electronic pentru sedintele CSM sau cresterea calitatii motivarii hotararilor CSM.

Implementarea obiectivelor din Planului de actiune al Strategiei de intarire a integritatii in justitie adoptate in noiembrie 2011 sau reinfiintarea comisiei de transparenta si integritate a CSM sunt alte doua propuneri sustinute de magistrat.

Comunicarea cu publicul este un alt capitol al proiectului, in care se prevede, printre altele, "participarea la emisiuni radio si TV pentru educarea juridica a cetatenilor si intarirea departamentului de comunicare cu presa".

Pact intre cele trei puteri ale statului

Si comunicarea cu celelalte puteri este avuta in vedere. La acest capitol, Cristi Danilet sustine "militarea pentru incheierea Pactului intre cele trei puteri ale statului, prezentarea in Parlament a Raportului privind activitatea CSM si a Raportului pe starea justitiei si provocarea de dezbateri reale si stabilirea procedurii si documentatiei care se trimite Parlamentului in vederea incuviintarii unor acte procesuale in faza de urmarire penala".

Danilet: Imi respect prea mult profesia pentru a imi bate joc de ea - Interviu Ziare.com

Cristi Danilet mai promoveaza ideea modificarii Regulamentului de ordine interioara al instantelor prin "introducerea unui program de lucru flexibil pentru judecatori, reglementarea accesului in instante al celor arestati in conditii care sa le protejeze dreptul la imagine, demersuri pentru reglementarea modului de desfasurare a unor manifestari publice in raza instantelor".

"Implicarea la lucrarile forului constitutional" este un alt punct important al proiectului lui Cristi Danilet. Judecatorul crede ca aceasta implicare trebuie sa inceapa chiar din februarie 2013, iar scopul ei trebuie sa fie "apararea si consolidarea independentei judecatorilor, procurorilor si CSM".

De asemenea, magistratul considera necesara "opozitia la orice initiativa de reducere a atributiilor CSM sau de afectare a statutului procurorilor, acestea fiind contrare limitelor revizuirii prevazute de art. 152 Constitutie".

Asigurarea de resurse umane la nivelul ICCJ, instantelor si parchetelor este un "obiectiv urgent" considera magistratul, avand in vedere intrarea in vigoare a noilor coduri.

Reglementarea relatiei de comunicare intre membrii CSM si Inspectia Judiciara, accesul informatic la baza de date a Inspectiei Judiciare de catre compartimentul de relatii cu publicul, contactele regulate intre membrii CSM si auditorii de justitie si cursantii SNG sau perfectionarea reglementarilor cu privire la recrutarea magistratilor, promovarea la ICCJ sunt alte cateva prevederi ale proiectului cu care judecatorul Cristi Danilet candideaza la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Intre timp, nemultumite de faptul ca in fruntea CSM a ajuns un procuror, cateva judecatorii din tara au decis sa sustina revocarea lui Cristi Danilet din consiliu.

Judecatorul care a initiat revocarea lui Danilet din CSM, fiu de primar PNL

Judecatoria Galati, de acord cu revocarea lui Cristi Danilet din CSM

"Procedura de revocare e declansata legal, trebuie ca aproximativ 85 de judecatorii sa fie de acord cu aceasta. Eu insa sper sa inteleg ce anume mi se imputa exact si sa fiu solicitat sa dau explicatii. Voi respecta orice decizie legala a colegilor mei si ii asigur ca nu am sa ma schimb", a declarat Cristi Danilet in interviul acordat Ziare.com.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#proiect vicepresedinte Danilet, #Danile alegeri CSM, #Danilet revocat CSM , #CSM