ActiveWatch si APADOR-CH acuza CSM ca a organizat un simulacru de consultare despre care au aflat de la Ziare.com. Totul se reia de la zero

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 19:27
6237 citiri
ActiveWatch si APADOR-CH acuza CSM ca a organizat un simulacru de consultare despre care au aflat de la Ziare.com. Totul se reia de la zero
Foto: LinkedIn

Asociatiile ActiveWatch si APADOR-CH, organizatii de drepturile omului care militeaza pentru transparenta si buna functionare a Justitiei, reproseaza CSM ca a pus la cale un "simulacru de consultare publica", in contextul modificarii Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media, despre care Ziare.com a scris marti.

Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri

ActiveWatch si APADOR-CH cer CSM, printr-o scrisoare deschisa, sa reorganizeze procesul de consultare cu organizatiile societatii civile, "realizat in mod superficial pana la aceasta ora", "in conditii netransparente de catre domnul Victor Alistar, membru al Consiliului".

Cele doua entitati reclama ca au aflat din presa despre aceasta consultare pentru actualizarea Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media.

In plus, au fost invitate la discutii organizatii precum Asociatia Nationala de Paintball Romania, Salvamont Romania, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, fiind omise cele relevante, cu activitate in domeniul Justitiei si bunei guvernari.

"Spre surprinderea noastra, am aflat de la colegii din presa - Ziare.com - despre acest demers, care nu intruneste nici macar minimal principiile de transparenta, consfintite de Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, sau pe cele promovate de organizatia nonguvernamentala al carei director este domnul Alistar", se arata intr-un comunicat de presa remis joi seara pe adresa redactiei.

ActiveWatch si APADOR-CH cer CSM, pe langa reorganizarea consultarii publice, si "o analiza interna privind modul in care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsa de profesionalism, sa organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfasurarii aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii si, pe de alta parte, duce la o deturnare clara de la scopul activitatii de consultare publica - acela de imbunatatire a Ghidului".

Consultarea in discutie ar trebui intreprinsa prin interesarea si implicarea organizatiilor din domeniul drepturilor omului si a bunei guvernari, organizatiilor de media, institutiilor de presa, la nivel national, precum si altor categorii relevante, se mai arata in comunicat.

"Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate si evidentiate pe pagina de Internet a CSM", se mai arata in document.

Amintim ca Ziare.com a atras atentia, marti, ca pe site-ul CSM nu este anuntata o astfel de consultare. In plus, aratam atunci ca au fost invitate la discutii ONG-uri precum Asociatia Romilor Ursari, ATI (anestezie-terapie-intensiva) Timisoara, Salvati copiii sau Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor.

Din lista destinatarilor e-mailului care contine invitatia la dezbateri lipsesc ONG-urile specializate pe justitie si transparenta institutionala, precum Institutul pentru Politici Publice, Freedom House, APADOR-CH sau CRPE.

Asa cum Ioana Ene Dogioiu scria pentru Ziare.com pe 21 noiembrie, "Victor Alistar a incercat sa faca o smecherie, cu care sa pacaleasca si CSM-ul si presa si ONG-urile. S-a acoperit cu o consultare total irelevanta, de la care nu aveau cum sa ii vina propuneri de substanta, pentru ca nu a implicat nicio zona de competenta.

Dupa care, invocand lipsa de reactie a societatii civile, sa faca propriile propuneri probabil de opacizare a comunicarii sistemului judiciar, opacizare pe care s-o puna pe seama vointei societatii civile".

Surse din CSM au declarat pentru Ziare.com ca solicitarea ActiveWatch si APADOR-CH a fost acceptata de Consiliu si procedura de consultari pentru Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media se va relua de la zero.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare deschisa ONG CSM, #scrisoare deschisa ActiveWatch CSM, #consultari CSM ghid relatii justitie presa , #CSM