Cristi Danilet: Premierul sa nu dea indicatii cine sa fie ales in conducerea CSM

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 21:00
4648 citiri
Cristi Danilet: Premierul sa nu dea indicatii cine sa fie ales in conducerea CSM

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, ii reaminteste premierului Victor Ponta ca CSM este o institutie independenta, asa ca e inadmisibil ca un politician sa se amestece in alegerile pentru conducerea ei.

"Inteleg ca premierul e interesat de alegerile pentru conducerea C.S.M si da indicatii cine sa fie ales si cine nu pe data de 4 ianuarie. Ar fi bine pentru dialogul inter-institutional pe care ni-l dorim sa accepte ca C.S.M e o institutie independenta, ca alegerile pentru noua conducere sunt o chestiune strict interna si ca nu e admisibil ca vreun politician, cu atat mai mult unul cu functie de conducere importanta in stat, sa dea sugestii sau ordine in aceasta privinta", scrie Cristi Danilet pe contul sau de Facebook.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la un post de televiziune, ca ar fi bine sa se termine cu rocadele gen Kovesi-Morar, la conducerea Parchetului General si DNA, sau Ghica-Haineala, in fruntea CSM.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care in presa au aparut speculatii pe tema faptului ca la alegerile pentru conducerea CSM care vor avea loc pe 4 ianuarie judecatoarea Alina Ghica si procurorul Oana Schmidt-Haineala ar intentiona sa inverseze posturile pe care le ocupa in prezent, respectiv de presedinte si vicepresedinte al CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste in data de 4 ianuarie pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte, care vor conduce Consiliul in anul 2013.

Mandatul actualei conduceri CSM - Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte - expira in 6 ianuarie.

Pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura pentru cele doua posturi de conducere din CSM, insa membrii Consiliului isi pot depune candidaturile chiar si in timpul sedintei.

CSM are in componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Danilet Ponta rocada CSM, #Danilet alegeri CSM , #CSM