Cristian Diaconescu: In spatele scandalului de la CSM se ascund si interese politice

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:25
2940 citiri
Cristian Diaconescu: In spatele scandalului de la CSM se ascund si interese politice
Foto: Arhiva

Raportul MCV care va fi prezentat pe 30 ianuarie va avea o prima componenta politica, semnaland astfel o "situatie exceptionala", mai exact "o pozitie politica pe care UE o prezinta in relatia cu Romania", afirma Cristian Diaconescu, consilier prezidential.

"Asa ceva nu i s-a mai intamplat nici unei tari din Uniunea Europeana: o evaluare privind indeplinirea criteriilor de la Copenhaga, deci a functionarii statului de drept. Din acest punct de vedere, mi-e teama ca pe baza unor evaluari cat se poate de echilibrate, vor fi state care vor trage concluzii care nu vor fi favorabile Romaniei in cazul mai multor decizii care o vor privi in interiorul UE in 2013.

Sa nu uitam ca Italia intra in alegeri, deci vor fi reluate anumite teme legate Romania, Germania va avea alegeri la toamna si exista semnale ca orice decizie legata de largirea Schengen va fi luata dupa aceste alegeri de catre Berlin. Deci procesul se prelungeste, desi s-ar fi putut finaliza, daca nu aveam evenimentele de asta-vara", a declarat Cristian Diaconescu intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Fostul ministru de Justitie este convins ca in spatele scandalului din CSM se ascund si interese politice, nu doar orgoliile unor magistrati.

"Da, categoric. Nu are rost sa ne ascundem.Dupa parerea mea, nu doar numirea celor doi procurori este principalul argument de lupta si influenta politica. Este vorba mai degraba despre ceea ce urmeaza sa faca CSM in 2013 in legatura cu desemnarea sefilor parchetelor si curtilor de apel din tara, dar si a presedintelui si vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Practic la mai mult de jumatate din conducatorii acestor instante le expira mandatele, iar CSM are competenta exclusiva asupra acestor numiri. Exista un interes direct si imediat pentru ca la nivelul intregii tari sa se creeze o reimpartire a acestor functii si cred ca primii care stiu acest lucru sunt chiar magistratii.Din acest punct de vedere, incercari de ingerinte si atacuri politice vor mai exista. Au fost, sunt si vor mai exista. Cu greu vor putea fi impiedicati politicienii locali, care sunt mai putin expusi verificarii publice, sa incerce sa influenteze fie desemnari, fie cauze. Cei care pot rezista sunt magistratii insisi. Doar ei isi pot reconfirma autoritatea judecatoreasca in relatia cu politicul", a mai declarat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru al Justitiei a mai subliniat faptul ca CSM respecta in prezent "toate standardele europene", iar "reprezentantii CSM au toate parghiile necesare pentru a evita intrarea in combinatii exterioare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Cristian Diaconescu scandal CSM, #Cristian Diaconescu raport MCV , #CSM