Cristian Ghinea (CRPE): La CSM a fost un efect de turma. In capul ei, retele securistice

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:38
7212 citiri
Cristian Ghinea (CRPE): La CSM a fost un efect de turma. In capul ei, retele securistice
Foto: Facebook

Revocarea din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet nu a fost nicidecum o actiune spontana a judecatorilor, ci efectul unui "spirit de turma" controlata de vechile retele securistice din sistem la insistenta ministrului Pivniceru, a declarat pentru Ziare.com directorul Centrului Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea.

"Sa nu uitam ca multa vreme, zeci de ani, magistratii au fost promovati doar cu ordin de la partid si cu voie de la Securitate (...) Din pacate, din 2003 incoace, de cand avem CSM real, puternic, nu am schimbat si generatiile de magistrati. Exista niste retele care pot fi activate in cazuri de acest gen. Si acum, baietii au decis sa le activeze. Rezultatul se vede", a declarat Cristian Ghinea intr-un scurt interviu acordat Ziare.com pe tema deciziilor luate marti, in sedinta plenului CSM.

Directorul CRPE apreciaza ca, la nivel simbolic, justitia a fost deja acaparata de politic, din moment ce premierul Ponta a dat indicatii in legatura cu revocarea judecatorilor Ghica si Danilet, iar corpul magistratilor s-a executat, aratand ca au inteles "cine este stapanul".

In opinia sa, echipa reformistilor din CSM - Dumbrava, Danilet, Neacsu, Serban - s-a spart si nu mai poate fi refacuta, "dintr-un amestec incredibil de orgolii, prostie si lipsa de viziune".

"Oamenii astia nu isi dau seama ca vor urma la rand. Daca ei cred ca, gata, a fost sacrificat Danilet si baietii din politica ii lasa in pace, se amagesc. Vor urma la rand toti reformistii", crede Cristian Ghinea.

La ce am asistat marti in sedinta CSM?

A fost manifestarea vizibila a unui efect de turma, asta s-a intamplat. Trebuie sa ne puna pe ganduri faptul ca avem o institutie care a fost creata sa fie contrapondere la mediul politic si care este (atentie!) cea mai puternica institutie de acest fel din zona din Europa Centrala si de Est. Noi am facut studii comparative si am constatat ca in alte tari, intr-o forma sau alta, parlamentele controleaza formal organismele de tip CSM, in sensul ca numesc o mare parte a membrilor. In Bulgaria, de pilda, jumatate din CSM-ul lor este formata din membri numiti de Parlament.

Noi am creat o institutie care chiar inseamna puterea magistratilor, adica membrii CSM sunt alesi direct de magistrati, cu exceptia celor care reprezinta societatea civila, care sunt alesi de Senat. Si care sunt o gluma proasta in actualul CSM.

Ei bine, asistam acum la un control de facto al politicului asupra CSM. Dupa schimbarea puterii parlamentare, chiar inainte de alegeri, s-a creat un soi de efect de turma despre care ar trebui sa credem ca e spontan, privitor la revocarea unor membri si la pozitiile CSM.

Imi permit sa cred ca nu este spontan deloc, ci ca asistam la manifestarea unor retele vechi din sistem, controlate politic, promovate politic si activate politic mai ales la insistenta ministrului Pivncieru.

Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare

Judecatorii Danilet si Ghica, revocati din CSM

Vorbiti de un "efect de turma". Dar cine o conduce si in ce directie?

Cred ca in capul turmei este un amestec de retele securistice. Sa nu uitam ca multa vreme, zeci de ani, magistratii au fost promovati doar cu ordin de la partid si cu voie de la Securitate. Si cand zic asta, ma refer si la prelungirea acestor retele si dupa '89.

Din pacate, din 2003 incoace, de cand avem CSM real, puternic, nu am schimbat si generatiile de magistrati. Exista niste retele care pot fi activate in cazuri de acest gen. Si acum, baietii au decis sa le activeze. Rezultatul se vede.

Care este planul lor? Ce urmeaza?

Puterea la nivel simbolic a fost deja acaparata. Din moment ce prim-ministrul iti indica pe cine sa dai afara din CSM si tu, corp al magistratilor, executi ce ti s-a cerut, nici nu mai e nevoie de control efectiv. Oamenii s-au adaptat la noua realitate si stiu cine este stapanul. Nu mai urmeaza mari schimbari, acesta a fost momentul esential: cand CSM "face ce trebuie".

De acum inainte, daca cineva mai scoate capul sau iese din rand in CSM, va fi belit pe aceeasi metodologie: 1. atacuri murdare, mizerabile si concertate la Antena3, 2. atacuri aproape la fel de la seful unui partid politic - Victor Ponta, 3. de la seful celuilalt partid politic aflat la putere - Crin Antonescu, dupa care urmeaza 4. executia in fata colegilor.

E foarte simplu.

De ce nu se grabeste Mona Pivniceru?

Credeti ca procedura de selectare a procurorilor sefi s-a amanat atata timp asteptandu-se sa se vada ce se intampla in CSM? De o luna de zile ministrul Piviceru nu a miscat mai nimic.

CSM-ul era punctul sensibil, asta ii enerva pe cei de la putere. Sa nu uitam nici ca doamna Pivniceru insasi a devenit un judecator celebru contrandu-se cu Traian Basescu la televizor, chiar intr-o sedinta CSM. Doar ca, asa cum e el, Traian Basescu nu s-a apucat sa dea ordin de revocare a unor judecatori din CSM. In schimb, doamna Pivniceru a facut o cariera frumoasa in televiziune, a devenit star mediatic la Antena3 si apoi a fost rasplatita in mod "apolitic" de catre USL cu functia de ministru.

Basescu clampanea ca il enerveaza Pivniceru. Baietii astia nu doar au clampanit, au trecut si la fapte - i-au revocat pe cei doi judecatori care i-au enervat.

In mod evident vorbim de control politic orchestrat si despre faptul ca CSM-ul a fost adus la ordine, ceea ce va usura misiunea de numire a unor procurori obedienti.

Din pacate, sunt cam prosti cei care se vor pe lista, adica sunt procurori care se lauda prin targ ca ei vor fi numiti de Pivniceru la DNA si la Parchetul General, ceea ce arata ca nu au inteligenta minima sa mimeze macar corectitudinea concursului.

Ministrul Pivniceru sustinea ca noua procedura de selectie a procurorilor sefi va fi si mai transparenta decat prima. Pana ieri trebuia sa primeasca o serie de recomandari, dar nu s-a suflat o vorba.....

Sunt foarte transparenti ! Spun de pe acum pe cine vor pune, asta e maxima transparenta. Inainte de concurs, anunta castigatorul. Transparenta totala!

C.Guseth (Freedom House): Miza scandalului din CSM - controlul politic asupra justitiei

Cum se vede ce s-a intamplat marti la CSM de la Bruxelles si din SUA ?

Din pacate, se asteptau foarte multe lucruri de la fosta echipa a reformistilor din CSM, acolo s-a "rupt filmul". Oamenii astia plecasera la drum impreuna (Horatius Dumbrava, Toni Neacsu, Alexandru Serban si Cristi Danilet, n.red.) si eu personal am fost intrebat de diplomati: "Mai poate fi refacuta echipa de reformisti ?" Din pacate, am avut dreptate - nu mai poate fi refacuta. Dintr-un amestec incredibil de orgolii, prostie si lipsa de viziune.

Oamenii astia nu isi dau seama ca vor urma la rand. Daca ei cred ca, gata, a fost sacrificat Danilet si baietii din politica ii lasa in pace, se amagesc. Vor urma la rand toti reformistii. Pe metodologia pe care v-am spus-o mai sus.

Revenind la Bruxelles si Departamentul de Stat american. Mai au vreo importanta mesajele pe care le transmit, formal si informal? Cele mai recente au fost ironizate in special de cei de la PNL, nu am vazut reactii de la PSD.

Cei de la PSD sunt mai inteligenti, cei de la PNL sunt mai prosti, n-au invatat ca anumite chestii nu se spun in gura mare. Intotdeauna PSD a atras oameni mai destepti; mai corupti, dar mai destepti. La PNL se duc prostii, asta neinsemnand ca sunt mai putin corupti.

Cei de la Bruxelles nu prea au ce sa faca, fiind in fata unei miscari aparent spontane, aparent pornite de jos. Doar nu pot spune "Tineti-i pe aia acolo!". Asta este caracteristica momentului: pare a fi ceva spontan, plecat de la baza, dar nu este. Formal vorbind insa, cei din afara nu au cum sa intervina.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#revocare Danilet CSM Ghinea, #Cristian Ghinea revocari CSM, #Cristian Ghinea CSM Pivniceru , #CSM