CSM a respins contestatiile procurorilor DNA revocati de Kovesi

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 17:45
3582 citiri
CSM a respins contestatiile procurorilor DNA revocati de Kovesi
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins, joi, contestatiile formulate de procurorii Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga impotriva deciziei de revocare a acestora din functiile detinute in cadrul DNA, a precizat purtatorul de cuvant al CSM, Stefan Lucaciuc.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a afirmat joi, in sustinerea contestatiei inaintate impotriva deciziei de revocare a sa din functia detinuta la DNA, ca cererea este "un adevarat fals intelectual", precizand ca, daca s-ar fi verificat documentul la care se face referire, s-ar fi observat ca Dinu Pescariu ar fi denuntat de fapt un posibil trafic de influenta facut de un fost prim-ministru.

La randul sau, procurorul Doru Tulus a precizat ca nu intelege cum de a avut o conduita corespunzatoare la Parchetul General, iar la DNA nu.

"Nu inteleg cum am acum o conduita corespunzatoare, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu o aveam la DNA. (...) Referatul de revocare intocmit concluzioneaza legalitatea solutiei si instanta a stabilit acest lucru. La finalul lui 2015 s-a luat cunostinta de el, nu mi s-a cerut un punct de vedere atunci. A devenit necesara la doua zile dupa ce am sesizat Inspectia Judiciara.

A inceput atunci o ancheta facuta de un suspect aflat in sala. Am facut plangere fata de actele de urmarire penala si ni s-a raspuns ca in calitate de martor trebuia sa-l recuzam pe cel care facea ancheta. (...) Nu s-a sesizat nicio institutie, pentru ca nu existau motive sa se fi sesizat. Consider ca este admisibila contestatia formulata de noi, deoarece noi nu am fost sanctionati disciplinar", a aratat Doru Tulus.

Pe 4 iulie, Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz pentru revocarea din functie a procurorilor DNA Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga.

Pe 29 iunie, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis Sectiei pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocarii din functia de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul ca aceasta nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al sectiei din care facea parte. Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate.

De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din functia de procuror al DNA a lui Doru Florin Tulus "pentru existenta unei suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#CSM respins contestatii procurori revocati , #CSM