CSM a sesizat Inspectia Judiciara referitor la declaratiile maghiarilor de la Sfantu Gheorghe

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:14
3777 citiri
CSM a sesizat Inspectia Judiciara referitor la declaratiile maghiarilor de la Sfantu Gheorghe
Foto: Digi24

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili in ce masura criticile vehiculate in spatiul public la data de 1 septembrie 2012, la Sfantu Gheorghe, la adresa unei decizii judecatoresti aduc atingere independentei justitiei.

Sesizarea este semnata de vicepresedintele CSM Oana Schmidt-Haineala si se refera la efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar ca urmare a criticilor aduse hotararii judecatoresti pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul nr.13020/200/2011.

"La data de 1.09.2012, la Sfantu Gheorghe, a avut loc o manifestatia publica, denumita 'Ziua Dreptatii', in cadrul careia organizatorii au adus o serie de critici la adresa Judecatoriei Buzau si a hotararii pronuntate de aceasta instanta in dosarul mentionat. In cadrul manifestatiei au fost facute afirmatii de catre organizatori potrivit carora Judecatoria Buzau 'a luat o decizie care ar putea crea un precedent grav, aceea ce s-ar putea numi renationalizare'", se precizeaza in sesizarea CSM.

Totodata, sunt remarcate anumite declaratii facute de unii lideri politici maghiari, cum ar fi "Decizia instantei de la Buzau este indreptata impotriva maghiarilor si face parte dintr-o tentativa de intimidare ca urmare a crizei politice interne din Romania. Este o decizie ilegala menita sa ii sperie cu inchisoarea pe cei care au militat legal pentru dreptate si adevar", sau "in Romania exista aproximativ 4.000 de procese in care etnicii maghiari sunt privati de bunurile nationalizate.".

Acestora li se adauga si declaratii precum "Azi am venit sa transmitem un mesaj clar: luati mana de pe averile comunitatii maghiare. Nu ne luati ce e al nostru. Dupa atacul marsav la adresa Bisericii Reformate, maine poate veni randul oricui sa fie privat de drepturile si averea sa, fie ea si Biserica Reformata, Evanghelica sau Unitariana. Daca doi oameni sunt trimisi in inchisoare pentru ca au lucrat in folosul comunitatii, atunci maine pot fi incarcerati alti 200.

Rolul natiunii maghiare este sa spuna un NU hotarat acestei nedreptati,..." sau "Condamnam categoric demersul penal ... si consideram nedreapta decizia luata in prima instanta".

Conducerea CSM subliniaza in sesizarea adresata Inspectiei Judiciaire ca aceste declaratii publice au fost preluate de numeroase publicatii din Romania si Ungaria, in continutul unor articole de presasi emisiuni audio-video.

"Criticile aduse unei hotarari judecatoresti si demersului parchetului de trimitere in judecata pot reprezenta o presiune la adresa justitiei atat din perspectiva procurorilor care au sesizat instantele de judecata, cat si din perspectiva judecatorilor care vor fi investiti in solutionarea cauzei in caile de atac.

O hotarare judecatoreasca nedefinitiva poate fi criticata doar prin intermediul cailor de atac", se mai arata in sesizarea CSM.

Ca urmare, conducerea Consiliului solicita efectuarea de verificari pentru a se stabili "in ce masura elementele de mesaj public sus-mentionate au aptitudinea de a aduce atingere independentei magistratilor in infaptuirea actului de justitie".

Premierul Victor Ponta isi exprimase speranta, sambata, ca CSM va fi "la fel de vigilent" cu manifestatia publica de la Sfantu Gheorghe si va sesiza inspectia judiciara, asa cum a facut in repetate ocazii cu Guvernul.

"Astazi este o manifestatie publica la Sfantu Gheorghe fata de o decizie a Justitiei. Sunt convins ca vigilentul CSM, atat de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent cand exista o manifestatie publica impotriva unei hotarari judecatoresti si va sesiza inspectia judiciara fata de cei care manifesteaza", a spus Ponta.

De asemenea, Adrian Nastase afirma, intr-o postare pe blog, ca a urmarit "cu o oarecare surprindere" mitingul maghiarilor de la Sf.Gheorghe impotriva unei decizii judecatoresti, comentand in mod ironic ca banuieste ca "CSM va lauda aceasta actiune" si nu o va considera o forma de presiune asupra judecatorilor.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CSM sesizat declaratii maghiari, #CSM maghiari Sfantu Gheorghe , #CSM