CSM ar putea cere desecretizarea protocoalelor cu SRI. Sefa ICCJ: Sa aflam daca se confirma informatiile din spatiul public

Marti, 20 Martie 2018, ora 14:48
2431 citiri
CSM ar putea cere desecretizarea protocoalelor cu SRI. Sefa ICCJ: Sa aflam daca se confirma informatiile din spatiul public
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta, marti, despre situatia sistemului judiciar, despre arhiva SIPA, precum si despre procoalele incheiate de SRI cu institutiile judiciare, suplimentand ordinea de zi cu aceste teme la solicitarea sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea.

Sefa Inaltei Curti a spus ca aceste aspecte trebuie lamurite si rezolvate. Tarcea a afirmat, referitor la protocoalele SRI cu institutiile din domeniul Justitiei, ca daca acestea exista, trebuie sa fie desecretizate.

Citeste detalii pe acest subiect:

"Exista constituita in Parlament comisia aceea speciala care se ocupa de activitatea SRI, in care s-ar fi dat anumite date si informatii privind existenta protocoalelor si relatiilor procurorilor, judecatorilor, magistratilor cu case conspirative.

Daca exista aceste informatii, ele sa fie desecretizate, sa solicitam noi desecretizarea acestora si sa fie transmise CSM pentru a dispune in consecinta. Daca informatiile difuzate in spatiul public sunt reale, urmeaza sa luam masurile care se impun: sanctionarea acestor aspecte. Daca nu sunt reale, cred ca este cazul sa ne prevalam de obligatia noastra legala de aparare a independentei Justitiei", a declarat Cristina Tarcea in plenul CSM.

Sefa ICCJ a spus ca, personal, nu o intereseaza neaparat declasificarea acestor protocoale, ci daca ele exista, cu cine au fost incheiate si cand, legalitatea lor si daca au fost sau nu innoite.

"Din punctul meu de vedere, aceste aspecte, care ar trebui sa fie prioritare fata de desecretizare, ar putea fi solutionate de Inspectia Judiciara. Din cate stiu eu, in cadrul Inspectiei Judiciare exista judecatori, procurori care au acces la informatii clasificate si pot rezolva aceste probleme.

Din cate stiu eu, protocolul este un acord de vointa si pana cand nu stim ce acorduri de vointa si de catre cine au fost exprimate, cred ca este prematur sa aruncam pur si simplu ideea desecretizarii in spatiul public. Daca toate aceste aspecte se confirma, cred ca este si de datoria noastra sa solicitam institutiilor noastre desecretizarea", a spus Tarcea.

Ce se mai aude cu SIPA?

De asemenea, ea a mentionat si problema arhivei SIPA, care ar trebui lamurita, pentru ca, dupa ce a aparut public, "a murit subit" dupa ce au fost luate masuri superficiale. Tarcea crede ca CSM ar trebui sa solicite Ministerului Justitiei date despre modul de organizare si de functionare a Comisiei care are atributii in ceea ce priveste arhiva SIPA.

"SIPA este un subiect care a tinut prima pagina a ziarelor o gramada de timp, s-au luat niste masuri superficiale, dar nu stim ce s-a mai intamplat. Subiectul a murit subit. De aceea, eu cred ca este cazul sa solicitam Ministerului Justitiei date privind hotararea Guvernului 410/2010, date privind modul de organizare si de functionare a Comisiei care are atributii in ceea ce priveste arhiva SIPA.

Sa se comunice daca aceasta Comisie a actioat potrivit calendarului si competentelor stabilite prin hotararea de guvern. Cu privire la acelasi subiect, din cate stiu, a fost infiintata si o comisie parlamentara, comisie de ancheta privind arhiva SIPA, de a carei activitate eu mare lucru nu am auzit.

Cred ca este cazul sa cunoastem si care sunt rezultatele activitatii acestei comisii si daca s-au depistat dovezi, informatii privind activitatea de judecata, privind statutul judecatorului", a adaugat Tarcea.

Sefa ICCJ a subliniat ca aceste informatii ar trebui sa fie transmise CSM pentru a lua din timp masurile care se impun.

"Daca se impune, cred ca se impune si desecretizarea acestor informatii, daca ele au cumva caracter secret", a mai spus ea.

Magistratii si serviciile secrete

In plus, afirma Tarcea, CSM ar trebui sa solicite CSAT verificarea declaratiilor facute de magistrati cu privire la apartenenta lor la serviciile secrete.

"Potrivit dispozitiilor articolului 7 din legea 303, orice magistrat are obligatia de a da o declaratie pe proprie raspundere cu privire la apartenenta sau nu la serviciile secrete, dar potrivit alineatului 3 din acelasi articol, CSAT, din oficiu sau la cererea CSM, poate sa verifice veridicitatea acestor informatii.

A mai fost o discutie in CSM pe tema aceasta mai demult, in urma cu cativa ani. Din pacate, nu stiu sa se fi ajuns la o rezolvare concreta a acestui aspect. Prin urmare, cred ca ar trebui sa solicitam CSAT verificarea declaratiilor facute de magistrati cu privire la apartenenta sau nu la serviciile secrete", a explicat presedintele Inaltei Curti.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Cristina Tarcea Inalta Curte CSM, #Cristian Tarcea protocoale SRI DNA, #CSM protocoale SRI DNA , #CSM