CSM: Basescu, Udrea, Cristoiu si Enciu au afectat independenta justitiei

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 15:15
5800 citiri
CSM: Basescu, Udrea, Cristoiu si Enciu au afectat independenta justitiei
Foto: Arhiva / B1TV

Plenul CSM a decis, miercuri, ca prin mai multe afirmatii lansate in spatiul public, Traian Basescu, Elena Udrea si jurnalistii Ion Cristoiu si Mihai Enciu au adus "atingere independentei si impartialitatii" procurorilor DNA, precum si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

CSM a avut de analizat mai multe rapoarte intocmite de Inspectia Judiciara, conform comunicatelor de presa postate, miercuri, pe site-ul CSM.

Primul dintre acestea se refera la mesajele lansate in spatiul public in perioada 9.02.2015 - 19.03.2015 de cei enumerati mai sus.

"Inspectia Judiciara a apreciat ca articolele, comentariile si postarile mentionate referitoare la o relatie de colaborare in afara cadrului legal dintre Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii, menita a 'decapita toate institutiile importante din Romania' si 'avand ca tinta finala schimbarea majoritatii parlamentare si a executivului', acreditarea ideii ca DNA este implicata in jocuri politice prin acordarea unei protectii anumitor lideri politici, ca nu exista egalitate in fata legii deoarece persoane acuzate de coruptie nu sunt cercetate de DNA, ca procurorii raspund unor comenzi politice prin masurile preventive dispuse in cauzele penale instrumentate, ca intre procurorii DNA si cei din cadrul PICCJ ar fi o lupta, sunt lipsite de suport obiectiv si contribuie la decredibilizarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie prin inducerea in randul opiniei publice a ideii ca activitatea acestora nu se desfasoara in limitele cadrului legal", se arata in comunicatul CSM.

In plus, consiliul a apreciat ca atat comentariile, cat si materialele de presa respectiva "sunt de natura a acredita ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar ca urmare a interventiei politicului si a altor structuri sau persoane in justitie", apreciind ca "o asemenea idee are drept consecinta alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea magistratilor".

CSM a mai constatat ca "o astfel de campanie mediatica bazata pe speculatii nefondate, neverificate si de natura a crea confuzii, cu extrapolarea nemultumirilor referitoare la instrumentarea unei anumite cauze asupra intregului sistem judiciar, aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat".

De asemenea, plenul Consiliului a apreciat ca articolele, comentariile si postarile mentionate "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare".

Tot miercuri, plenul CSM a analizat declaratiile facute de Traian Basescu in cadrul emisiunii "X - Press", difuzata in data de 06.04.2015 la postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea unor magistrati, dar si la alte activitati desfasurate in cadrul sistemului judiciar, constatand ca ele "sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Basescu nu-i suna pe Kovesi si Coldea "de sila". Motivul pentru care a sunat totusi la DNA o data

Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile fostului presedinte al tarii, referitoare la evolutia in cariera profesionala a doamnei Laura Codruta Kovesi si a doamnei Livia Doina Stanciu, "sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la integritatea magistratilor si sa-i discrediteze, afectand astfel imaginea intregului corp profesional".

"In cadrul acestor verificari, s-a subliniat ca impactul declaratiilor domnului Traian Basescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma functiei detinute anterior, cea de Presedinte al Romaniei, tara membra a Uniunii Europene, cu reguli ce apartin unui stat de drept", se mai arata in comunicatul CSM in care se constata ca declaratiile lui Traian Basescu au depasit, de asemenea, limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, "aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia".

In al treilea comunicat remis presei miercuri de CSM se face referire la declaratiile facute de Traian Basescu in emisiunea "Ultimul cuvant", difuzata de postul de televiziune B1 TV in data de 31.03.2015, precum si continutul mesajului postat pe contul de Facebook al Elenei Udrea in data de 02.04.2015, concluzia fiind aceeasi, si anume ca ele "aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor si a sistemului judiciar in ansamblul sau".

Basescu preia discursul Elenei Udrea: Un om tinut in arest preventiv e torturat. Cine sunt judecatorii santajabili (Video)

"Plenul Consiliului a apreciat ca opiniile si aprecierile personale ale fostului Presedinte al Romaniei si comentariile postate pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea - preluate de mass media - in sensul ca asistam la un proces de 'guantanamizare' a tarii, prin luarea si mentinerea in mod nelegal si abuziv a masurii arestului preventiv, sunt nefondate si aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor care instrumenteaza cauzele respective, precum si prestigiului justitiei, prin subminarea increderii cetatenilor in corectitudinea actului de justitie.

Prin afirmatiile mentionate se induce ideea ca procurorii folosesc in mod abuziv masurile procesuale prevazute de Codul de procedura penala", se mai arata in comunicatul CSM.

De asemenea, plenul Consiliului a decis ca "prin extrapolarea unor nemultumiri personale la activitatea intregului corp profesional al magistratilor, este pus in discutie prestigiul justitiei si afecteaza increderea cetatenilor in legalitatea si corectitudinea realizarii actului de justitie".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSM Basescu independenta justitiei, #CSM Udrea Cristoiu independenta justitiei , #CSM