CSM corecteaza amendamentul vazut ca o portita pentru demnitarii corupti: A fost reevaluat continutul propunerii de text

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 17:28
5813 citiri
CSM corecteaza amendamentul vazut ca o portita pentru demnitarii corupti: A fost reevaluat continutul propunerii de text
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) transmite miercuri, referitor la amendamentul la Codul penal depus in Comisia Iordache prin care se propune ca faptele de coruptie si nu numai realizate de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat depaseste 50.000 de euro, ca acesta urmareste recuperarea prioritara a pagubelor. De asemenea, spune CSM, textul a fost reevaluat "pentru a intari scopul urmarit".

"Retinand ca propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizand modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretata intr-un sens contrar celui urmarit, iar discursul public a valorificat-o ca potentiala sursa pentru modificarea continutului infractiunii de abuz in serviciu savarsita de catre functionarii publici, ipoteza pe care Consiliul o respinge in mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificata, in sedinta Comisiei nr.1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat continutul propunerii de text pentru a intari scopul urmarit initial - recuperarea prioritara a prejudiciului in cazul infractiunilor savarsite exclusiv in mediul privat", transmite CSM.

Reprezentantii Consiliului spun ca resping "distorsionarea opiniilor exprimate de acesta in exercitarea rolului sau constitutional, in cadrul dezbaterilor publice de catre persoane din intreg spectrul politic".

Reactia vine dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a propus un amendament la articolul 308 din Codul penal, care se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici, care stabileste, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul in serviciu, ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro.

Amendamentul a fost prezentat marti in Comisia speciala pentru legile justitiei, fiind la prima lectura. Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca amendamentul propus de CSM va fi sustinut de PSD, pentru ca "poate fi sustinut" intrucat "rezolva multe chestiuni".

CSM a transmis ulterior, printr-un comunicat de presa, ca nu a propus instituirea unui prag valoric in cazul vreunei infractiuni, cu atat mai putin in cazul infractiunii de abuz in serviciu savarsita de functionarii publici sau in cazul infractiunilor de coruptie.

"Consiliul a inaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, un punct de vedere asupra solicitarii Ministerului Finantelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscala. In acest cadru s-a urmarit orientarea spre recuperarea prejudiciului, si nu preeminenta masurilor punitive. In contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificarilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrata a infractiunilor economice, printr-o noua varianta de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementeaza exclusiv infractiuni savarsite in mediul privat. Subliniem, asadar, ca varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusa de Consiliu, vizeaza anumite fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat, iar nu de catre functionarii publici", a informat CSM, iar ulterior a si modificat textul amendamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSM amendament Iordache, #CSM prag abuz serviciu , #CSM