CSM s-a sesizat din oficiu in apararea reputatiei magistratilor din dosarul Nicolescu

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 13:50
2496 citiri
CSM s-a sesizat din oficiu in apararea reputatiei magistratilor din dosarul Nicolescu
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu, luni, in legatura cu apararea independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati in instrumentarea si solutionarea dosarului presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu.

Potrivit unei informari publice pe site-ul Consiliului, CSM, prin presedinte, a solicitat Inspectiei Judiciare sa efectueze in cel mai scurt timp verificarile prevazute de legile organizarii judiciare avand la baza afirmatiile, actele si faptele actorilor publici ce s-au referit public la cauza ce-l priveste pe Constantin Nicolescu - fata de care s-a solicitat de catre procurori arestarea preventiva intr-o cauza in care are calitatea de inculpat.

Totodata, potrivit sursei citate, rezultatul verificarilor Inspectiei urmeaza a fi supuse analizei Plenului CSM si comunicate sistemului judiciar si opiniei publice.

"In acest context, solicitarea Ministrului Justitiei formulata la data de 01.02.2011, in calitatea sa de membru de drept al CSM, se inscrie in demersul initiat deja de CSM", se arata in informarea citata.

Totodata, presedintele CSM face un apel la calm si echilibru catre fortele politice si le solicita sa respecte independenta judecatorilor si procurorilor in dezbaterile si actiunile publice pentru a nu influenta in niciun fel actul de justitie.

Ministerul Justitiei a propus si solicitat marti Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa se sesizeze din oficiu pentru apararea reputatiei si independentei judecatoarei Ioana Mihaela Neacsa, cea care a decis arestarea preventiva a presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu.

"Ministerul Justitiei a propus si solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa se sesizeze din oficiu, in temeiul art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum si al 75 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pentru apararea reputatiei si independentei judecatoarei Ioana Mihaela Neacsa, in raport de declaratiile publice si atacurile verbale formulate in zilele anterioare impotriva magistratului de catre mai multe persoane publice", se arata intr-un comunicat remis marti de minister.

Totodata, reprezentantii MJ atrag atentia asupra faptului ca "orice judecata de valoare asupra dosarelor aflate pe rolul Justitiei si a solutiilor pronuntate in acestea presupune cunoasterea in detaliu a pieselor fiecarui dosar, precum si cunostinte profesionale corespunzatoare pentru evaluarea lor".

Mai mult, MJ face apel la intreg spectrul politic, in special la membrii Parlamentului Romaniei, sa manifeste retinere sau cel putin moderatie in exprimarea unor aprecieri asupra unor cazuri deduse judecatii, care nu au fost inca solutionate printr-o decizie definitiva.

"Criticile agresive si manifestarile publice exprimate in legatura cu, si inaintea pronuntarii unor decizii ale Justitiei, constituie implicit o presiune asupra magistratilor, care sunt datori sa reziste unor astfel de presiuni si sa judece strict in raport de piesele dosarului, prevederile legale si constiinta intima profesionala formata prin aprecierea acestora", potrivit aceleiasi surse.

Mai mult, potrivit MJ, amenintarile directe sau indirecte formulate la adresa unor magistrati contravin principiului fundamental al independentei magistratilor si a puterii judecatoresti, iar independenta magistratilor este un principiu fundamental al Justitiei penale, alaturi de principiile care reglementeaza drepturile si garantiile procesuale ale invinuitilor si inculpatilor.

Presedintele CJ Arges si-a pierdut cunostinta pe 27 ianuarie, la scurt timp dupa ce a aflat decizia Tribunalul Arges de a-l aresta preventiv pentru 29 de zile, si a fost internat la Spitalul Floreasca din Capitala in seara aceleiasi zile.

Constantin Nicolescu a fost arestat preventiv in aceeasi zi, pentru fapte de coruptie. Printre altele, presedintele CJ Arges este cercetat in legatura cu obtinerea de fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli pretins afectate de inundatiile din 2005, pe baza unor documente falsificate, potrivit DNA. Potrivit procurorilor, contractele au fost derulate intre 2006 si 2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, aflata in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia inculpatului. Societatea in cauza a incasat banii atat pentru lucrari executate, cat si pentru unele neexecutate.

Recursul impotriva masurii arestarii preventive in dosarul lui Nicolescu se va judeca pe 2 februarie, potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Pitesti, Cristian Galatanu.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#CSM judecatoare Nicolescu, #constantin nicolescu arestat, #judecatoare Neacsa , #CSM