CSM se dezice de raportul care spune ca noile Coduri penale nu sunt tocmai bune. Cine l-a intocmit?

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 19:21
3896 citiri
CSM se dezice de raportul care spune ca noile Coduri penale nu sunt tocmai bune. Cine l-a intocmit?
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al CSM Alina Ghica spune ca raportul aparut sambata in presa care spune ca noile dispozitii in materie penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic nu reprezinta un punct de vedere al Consiliului.

Alina Ghica a declarat, pentru Ziare.com, ca raportul in cauza a fost intocmit intr-adevar de doi membri ai CSM, Norel Popescu si Horatius Dumbrava, insa documentul nu a fost niciodata consultat sau discutat nici in cadrul sectiilor de procurori si judecatori si nici in plenul Consiliului.

Raport CSM: Noile dispozitii in materie penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic

Documentul aparut sambata in presa sustine ca noile dispozitii din Codul Penal si Codul de Procedura Penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic.

"Nu intotdeauna noile dispozitii din Codul Penal sau din Codul de Procedura Penala au avut un impact social benefic sau, cel putin, acest impact e pus sub semnul intrebarii. E riscant, intr-adevar, de a contura concluzii ferme in acest sens, insa sunt situatii care ridica semne de intrebare asupra noii filosofii aduse de codurile penale", se arata in raportul care analizeaza impactul noilor coduri - Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala.

Un exemplu in acest sens il reprezinta, in opinia celor care l-au intocmit, faptul ca numarul infractiunilor de vatamare corporala din culpa inregistrate pe rolul organelor judiciare a scazut, insa aceasta diminuare nu isi gaseste corespondent in realitatea sociala. Situatia ar fi determinata de modificarea conditiilor de incriminare, cum ar fi infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, ramanand in afara protectiei oferite de legea penala fapte deosebit de grave prin prisma prejudiciului suferit de victime.

Un alt exemplu il reprezinta unele variante ale infractiunii de furt cu circumstante agravante legale, potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, desi s-a considerat oportun ca in cazul furtului simplu, unora dintre variantele furtului calificat si furtului in scop de folosinta sa poata interveni impacarea, drept cauza care inlatura raspunderea penala, in opinia autorilor raportului ar trebui sa se analizeze daca reglementarea acestei posibilitati nu poate constitui o incurajare a fenomenului infractional.

In document se mai propune sa se analizeze daca se impune reincriminarea unor forme agravate ale unor infractiuni contra patrimoniului, respectiv a celor care au produs consecinte deosebit de grave, prejudiciile patrimoniale in astfel de situatii fiind foarte mari.

"Cu titlu de exemplu, infractiunea de inselaciune, al carei maxim de pedeapsa este mult prea scazut (5 ani inchisoare, indiferent de valoare prejudiciului, modul de operare si alte asemenea criterii), ceea ce atrage existenta unui termen de prescriptie foarte mic in conditiile in care investigatiile ce trebuie sa fie efectuate pot atinge un nivel de complexitate deosebit de ridicat", se precizeaza in raport.

Autorii documentului mai apreciaza ca succesul unor proceduri reglementate de noul Cod de procedura penala, reflectat in gradul de solutionare a cauzelor penale, este discutabil, asta desi initial se aprecia ca in felul acesta se vor recupera prejudiciile de catre victimele infractiunii si ca scopul procesului penal ar fi atins.

"Spre exemplu, procedura acordului de recunoastere a vinovatiei: numarul acordurilor de recunoastere a vinovatiei incheiate este cu mult mai redus in raport cu numarul trimiterilor in judecata, procedura este dominata de formalism, incheierea acordului presupunand formalitati multiple, iar in cazul in care instanta sesizata respinge acordul de recunoastere a vinovatiei si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale, procedura este reluata, cu cheltuirea astfel a unor resurse umane si materiale inutile, iar scopul institutiei nu pare a fi atins", se mai mentioneaza in raport.

A.S.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#CSM raport coduri penale probleme, #ALina Ghica CSM coduri penale , #CSM