Judecatorii CSM cer sa se verifice daca a fost afectata independenta magistratilor

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:15
2070 citiri
Judecatorii CSM cer sa se verifice daca a fost afectata independenta magistratilor
Foto: Ziare.com

Sectia pentru judecatori a CSM a sesizat, luni, Directia de Inspectie Judiciara pentru a constata daca s-a adus atingere independentei judecatorilor prin afirmatiile din ultima vreme si unele din pozitiile publice facute de unii jurnalisti, politicieni sau actori publici.

"Sectia pentru judecatori a CSM informeaza opinia publica ca azi, 28 ianuarie 2013, a sesizat Inspectia Judiciara - Directia de Inspectie Judiciara pentru judecatori pentru a constata daca s-a adus atingere independentei judecatorilor prin afirmatiile din ultima vreme, prin unele din pozitiile publice facute in spatiul public, fie in mass-media de unii jurnalisti, fie de unii politicieni, fie de alti actori publici", se arata intr-un comunicat de presa.

Judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) explica faptul ca "evenimentele fara precedent" legate de activitatea institutiei din ultima perioada "au suscitat si suscita interesul mass-mediei", precizand ca este dreptul opiniei publice de a fi informata, "iar mass-media este cel mai important vector de informare".

Sursa citata a precizat ca judecatorii din CSM apreciaza rolul esential al mass-mediei in informarea "onesta, fara partinire si cu buna-credinta a opiniei publice" cu privire la evenimentele decizionale ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale instantelor, din aceste saptamani, inclusiv in raport cu recentele evenimente legate de activitatea institutiei.

Totodata, judecatorii din CSM se declara ingrijorati de modul in care unii ziaristi, unii politicieni sau actori publici inteleg sa-si exercite rolul de "paza a democratiei", precizand ca pot exista "derapaje", care nu numai ca pot afecta independenta justitiei, dar "arunca umbre de indoiala asupra bunei credinte a unor astfel alegatii".

In opinia acestora, formularea unor acuzatii de gravitate deosebita, lansate in spatiul public, la adresa unor judecatori sau instante judecatoresti poate fi de natura sa induca in opinia publica un sentiment de neincredere in judecatori si in sistemul judiciar in intregul sau.

Sectia pentru judecatori a precizat ca Inspectia Judiciara, prin Directia pentru Judecatori, "are obligatia legala de a verifica daca s-a incalcat independenta judecatorilor in acord cu dispozitiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#judecatori CSR Inspectie Judiciara, #judecatori CSM independenta magistrati , #CSM