Justitie ineficienta: Padurile dispar copac cu copac, vinovatii scapa fara mari batai de cap

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:16
7024 citiri
Justitie ineficienta: Padurile dispar copac cu copac, vinovatii scapa fara mari batai de cap

CSM a analizat cazurile de infractiuni silvice din ultimii doi ani si a ajuns la concluzia ca fenomenul este ingrijorator, iar pedepsele date de judecatori sunt, in general, minime si cu suspendare. Insuficient pentru ca fenomenul infractional sa fie combatut, declara judecatorul Cristi Danilet.

Infractiunile silvice au facut obiectul unui control realizat de Inspectia Judiciara (IJ) care a scos la iveala faptul ca, la nivel national, in perioada 2012-2014, au fost inregistrate 1.991 de dosare din care au fost solutionate 1.809. De asemenea, inspectorii au remarcat faptul ca nicio persoana juridica nu a fost trimisa in judecata pentru infractiuni silvice.

Ce au descoperit inspectorii judiciari

"Controalele care se fac de catre Inspectia Judiciara sunt fie generale, fie tematice. Acesta a fost un control tematic, axat pe infractiuni silvice. S-a ordonat un control pe ultimii doi ani la toate judecatoriile si curtile de apel din Romania, pentru ca am vrut sa vedem cate dosare de acest fel sunt, care este durata de solutionare si cam care sunt pedepsele", a explicat pentru Ziare.com judecatorul Cristi Danilet, membru CSM.

Rapoartele inspectorilor au aratat ca numarul cauzelor este "relativ redus raportat la toata pleiada de dosare din Romania", ne-a mai spus acesta, precum si faptul ca aproape toate dosarele au fost solutionate cu celeritate.

"Insa au fost si dosare care au durat mai mult de doi ani. De exemplu, a fost un caz care a durat 8 ani pentru ca au trebuit facute niste expertize, inclusiv cu privire la discernamantul faptuitorului. In alte cauze, judecata a durat foarte mult pentru ca trebuia facuta expertiza prejudiciului, trebuia sa se stabileasca exact despre cati copaci taiati era vorba, ce valoare aveau etc.", a completat magistratul.

Romanii isi mutileaza padurile: Taieri ilegale in 2012 cat in 3 ani la un loc

Pedepse mici, cu suspendare

Cea mai mare problema tine, insa, de sanctiunile aplicate.

"In ceea ce priveste pedepsele, s-a constatat ca majoritatea sunt cu suspendarea executarii sau cu amenda penala. Uneori, chiar si amenda a fost suspendata. Eu sunt nascut in Vatra Dornei si am judecat infractiuni silvice la debutul carierei mele. Parerea mea personala este ca judecatorii ar trebui sa trateze cu mult mai mare atentie si cu mult mai multa fermitate astfel de infractiuni. Uneori se spune 'Au furat numai doi copaci'. Nu e asa. Rand pe rand se ajunge la dezgolirea unor munti intregi", a comentat judecatorul.

Apoi, neasteptat este si faptul ca nicio persoana juridica nu a fost trimisa in judecata pentru asemenea infractiuni, numai persoane fizice.

"Dupa anul 2006 am introdus in Codul penal posibilitatea ca societatile comerciale care au gatere sa poata fi trase la raspundere pentru astfel de infractiuni. Sincer, eu ma indoiesc ca in ultimii ani nu a fost gasit niciun gater al unei societati comerciale care taie copaci ilegal. Pentru ca nu vorbim de un muntean care taie un copac ca sa se incalzeasca seara, vorbim despre zeci de arbori taiati. Cred ca este vorba despre o insuficienta aplicare a dispozitiilor legale", a afirmat Cristi Danilet.

Se fura ca-n codru: Sute de hectare de padure dintr-o zona protejata, defrisate ilegal

Cum poate fi combatut fenomenul infractional

Judecatorul subliniaza rolul preventiv pe care il are o pedeapsa data de instanta.

"Parerea mea este ca magistratii nu sunt inca suficient de sensibili la fenomenul infractional silvic. E la fel ca in urma cu, sa zicem, 10 ani, cand se vorbea despre coruptie - 'Lasa, nu e asa de grav, doar nu a dat in cap cuiva'.

Se asteapta mai mult de la magistrati, pentru ca pedepsa nu are doar un rol represiv intr-un anumit caz, ci si un rol preventiv. Daca pedepsele sunt minime si suspendate, nu se poate combate un fenomen infractional, mai ales ca lucrurile au luat amploare, padurile noastre dispar.

Oamenii taie fara autorizatie inclusiv arbori din proprietatea lor, ceea ce este ilegal, pentru ca trebuie sa ai autorizatie de la organele silvice ca sa poti taia. Apoi, nimeni nu se ocupa de reimpadurire - se taie, se taie, se taie si nu se reimpadureste. Se distrug astfel ecosisteme intregi. Daca ai o padure intreaga taiata pe un deal, se ajunge ca el sa se prabuseasca, casele din vale sa fie distruse, e un adevarat pericol si pentru viitor", a comentat magistratul.

Ancheta dupa inundatii - sunt defrisarile masive de vina?

Cardasie intre infractori si padurari

Intrebat daca este si o problema de legislatie, Cristi Danilet a negat.

"Nu e o problema de legislatie, avem un Cod Silvic din 2008, deci relativ nou. E o problema de aplicare a legislatiei si aici vorbim de mai multe organe implicate. In primul rand, despre padurari si Ocolul Silvic. Din practica, eu am constatat ca uneori padurarii sunt in cardasie cu cei care taie arborii ilegal, iar organele silvice nu fac controale sau, daca le fac si ajung sa le impute arborii, cei care i-au taiat au de unde plati, pentru ca i-au vandut, asa ca pentru ei nu e o problema daca sunt prinsi la controale, pentru ca au cu ce sa achite paguba.

Apoi, organele de politie lucreaza foarte incet sau nu fac controale, iar la final vine si randul organelor de parchet sau instantelor. Este un intreg lant care ar trebui sa functioneze", a subliniat judecatorul.

Google a lansat un site ce urmareste despaduririle la nivel mondial

Judecatorii sa fie mai fermi

Totodata, acesta a explicat si de ce a decis CSM sa sesizeze Institutul National al Magistraturii, nu doar Ministerul Mediului.

"Am vrut sa atragem atentia asupra acestui subiect. Iar eu spun ca trebuie pedepse mai ferme, mai aspre, pentru ca fenomenul este unul ingrijorator, asta e realitatea.

CSM a vrut sa atraga atentia asupra faptului ca vrem ca magistratii sa fie mai atenti la infractiunile silvice. Am sesizat Institutul National al Magistratilor pentru ca in programele de formare a magistratilor sa le atraga atentia asupra acestor infractiuni. Nu e de joaca, e ca si cum s-ar otravi apa incetul cu incetul", ne-a mai declarat judecatorul Cristi Danilet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Danilet CSM taieri ilegale paduri, #Danilet pedepse infractiuni silvice, #CSM pedepse taieri padure , #CSM