Validarea Adinei Florea la sefia SS, amanata a 4-a oara din lipsa de cvorum. Savonea si Birchall continua atacurile in CSM

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 09:20
8438 citiri
Validarea Adinei Florea la sefia SS, amanata a 4-a oara din lipsa de cvorum. Savonea si Birchall continua atacurile in CSM
Foto: Marian Ilie/ Mediafax/ Hepta

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a intrunit miercuri cvorumul pentru a discuta validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala (SS) . Este pentru a patra oara cand se incearca sa se ia o decizie in acest caz, dupa ce precedentele trei sedinte au fost boicotate.

Potrivit unor surse judiciare doar 14 membri au fost prezenti, iar pentru a se face cvorumul era nevoie de 15 membri. Presedintele CSM, Lia Savonea, a anuntat la cateva minute dupa intrarea in sala ca nu exista cvorum si a propus inchiderea sedintei.

"Nici astazi nu vom putea deschide sedinta Plenului CSM convocat pentru a patra oara, in considerarea acelor lucrari urgente despre care am mai vorbit. Avand in vedere lipsa cvorumulului prevazut de lege, va propun sa inchidem si sa discutam calea de urmat, dupa ce vom avea fiecare dintre noi o opinie controlata", spune Savonea.

Declaratiile de la intrare

Sedinta CSM era programata sa inceapa la ora 09:00. Sefa CSM, Lia Savonea, si ministrul Justitiei, Ana Birchall, au facut mai multe declaratii la intrare in sediul CSM, in acelasi ton cu declaratii in contradictoriu de la inceptul acestei sapatamani.

"Sa imputi lipsa de dialog si sa nu te prezinti la dialog... Noi suntem deschisi pentru dialog, sa ne spunem parerea, dar din pacate acest lucru nu se poate intampla. S-a urmat o procedura de concurs si fiecare membru o sa isi spuna parerea", a spus Savonea, la intrarea la sedinta.

Intrebata cum comenteaza faptul ca Ana Birchall a acuzat ca are un ton agresiv in discutiile cu ea, Savonea a raspuns: "Cred ca in timp ati putut sa intelegeti profilul meu. Nu sunt adepta teatrului scurt sau a scenetelor in fata dumneavoastra".

La intrarea la CSM, Birchall a criticat faptul ca Savonea nu a anuntat sedinta de astazi cu trei zile inainte, asa cum prevede procedura.

"Ideea care se tot impinge ca doar eu am o nemultumire e falsa. Dar aceasta nemultumire este intemeiata si va spun de ce. La ora asta era programata o intalnire la minister, la 10:00 este plen la Camera Deputatilor, la 12:00 vot, apoi sedinta de guvern. Asa cum v-am spus majoritatea actelor normative din sedintele de guvern trebuie semnate sau contrasemanate de ministrul Justitiei. Pentru mine, zilele cand sunt sedinte de guvern sunt dificile.

Dupa toate discutiile care au fost luni, la ora 16:11 am primit un email prin care sunt anuntata ca e sedinta de plen astazi la ora 9:00. Acest mod de a intelege dialogul nu stiu daca este productiv, dar Ministerul Justitiei si ministrul Justitiei vor continua sa faca eforturi sa fie un partener de dialog transparent institutional pentru CSM, CSM are un rol foarte important. Judecati daca s-au respectat cele trei zile", a spus Ana Birchall, la intrarea la sedinta.

Ministrul a fost informat ca Lia Savonea nu considera ca a avut un ton agresiv in discutiile lor. "Eu cred ca dvs. ati vazut sedinta de saptamana trecuta in direct", a spus Birchall.

Intrebata daca se poate vorbi despre un boicot, Birchall a spus ca nu vrea sa ia partea nimanui, dar ca din punctul sau de vedere "rolul important in a debloca aceasta situatie il are presedintele CSM, este responsabil sa caute cale de consens, cale de dialog si daca la ora 16:11 primesc o invitatie, judecati daca a fost respectata procedura. Dar eu sunt prezenta aici".

Birchall povesteste ca a fost ignorata de Savonea

Dupa un timp, Ana Birchall a vorbit din nou cu jurnalistii, continand criticile la adresa Liei Savonea.

"Va relatez ce s-a intamplat in interior. Dupa inchiderea sedintei de 2 minute, am rugat-o pe doamna presedinte sa ne spuna, pentru saptamana viitoare, ora, ziua si agenda. Moment in care doamna presedinte s-a ridicat si a spus ca este, citez: Atributul presedintelui CSM, si ca o sa discute cu membrii permanenti. Ministrul Justitiei este membru de drept. Am insistat si s-a intrerupt discutia", a povestit Birchall.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori si judecatori alesi de adunarile magistratilor, 3 membri de drept - ministrul Justitiei, seful Inaltei Curti si procurorul general - si 2 membri ai societatii civile.

Potrivit ministrului, "este atributul presedintelui CSM de a gasi consens, de a pune capat tonului agresiv, de a pune capat scandalului, de a incerca sa gaseasca o solutie chiar daca este dificil de gasit si a incerca sa mearga pe calea dialogului."

Birchall a insistat pe faptul ca CSM are o obligatie esentiala in societatea romaneasca: este garantul independentei justitiei.

"Fac apel public, am transmis si in scris, am invederat si astazi, o rugaminte: sa se stabileasca o zi, o ora si sa se comunice agenda", spune ministrul.

Birchall arata ca nu exclude o posibila intalnire strict informala, pentru a incerca sa se gaseasca o cale de mijloc, pentru a debloca situatia din CSM.

"Nu vreau sa ma erijez in mediator. Eu vreau sa-mi duc pana la capat obligatiile si drepturile de membru al CSM, in baza Constitutiei", conchide Birchall.

Adina Florea - 9,86

Precizam ca sapte membri CSM au solicitat sa se amane discutarea tuturor aspectelor ce privesc activitatea SS, pana dupa ce vor fi facute publice rapoartele Comisiei de la Venetia si ale GRECO, adoptate in saptamana 17-21 iunie 2019, dar si dupa ce se va organiza o dezbatere publica asupra activitatii SIIJ.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru sefia SS, post ramas vacant dupa numirea lui Gheorghe Stan in functia de judecator la Curtea Constitutionala, ea clasandu-se pe primul loc dupa sustinerea proiectului referitor la exercitarea atributiilor functiei de conducere.

Adina Florea a obtinut punctajul 9,86.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu un punctaj final 8,85, in timp ce Bogdan Pirlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piata Victoriei, a obtinut punctajul 3,85.

Conform CSM, rezultatele sunt definitive si nu pot fi contestate.

Candidatii au sustinut un interviu si au prezentat un proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adina Florea SS Adina Florea CSM, #Ana Birchall SS, #Lia Savonea SS , #CSM