Marele test al Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 13:33
8203 citiri
Marele test al Justitiei (Opinii)

Corpul magistratilor da zilele acestea un mare test, poate cel mai important din ultimii ani.

Scandalul imens provocat de zbaterile sistemului ticalosit pentru revocarea noii conduceri a CSM si a membrilor consiliului care o sustin ne va arata in cele din urma chiar stadiul reformei in justitie.

Daca ea este una deja profunda, va rezista contaatacului fiarei. Daca este doar una superficiala, va fi sufocata pentru o restauratie completa.

Explicatia oficiala pentru care Asociatia Magistratilor a ridicat securea razboiului si cere anularea alegerilor din CSM si demisia de onoare a membrilor acestuia este aberanta: un procuror nu poate conduce Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca este subordonat ierarhic ministrului Justitiei, deci nu ar fi independent. S-a mers atat de departe inca a fost pus in discutie chiar statutul de magistrati al procurorilor.

Nu exista nicio lege care sa faca distinctia in membrii CSM, asezand judecatorii intr-o pozitie superioara si garantandu-le conducerea consiliului.

Iar un principiu de drept ne spune ca acolo unde legea nu face distinctii nu putem face nici noi. Cat timp legislatia care reglementeaza organizarea si activitatea CSM, de la Constitutie la lege organica si regulament interior, nu face distinctie intre procurorii si judecatorii care compun CSM, inseamna ca ei au drepturi egale.

Cat despre subordonarea procurorilor fata de ministrul Justitiei, pe de-o parte cat timp fac parte din CSM ei sunt suspendati din activitatea de procuror, pe de alta parte, subordonarea este una strict administrativa. Deciziile profesionale ale procurorilor se bucura de aceeasi independenta ca a judecatorilor.

Asadar, cat timp este in CSM, d-na Haineala este la fel de independenta de ministrul Justitiei ca judecatorul Aron, contracandidatul sau pentru sefia CSM. Daca d-na Haineala ar fi fost subordonata cu adevarat ministrului Justitiei, cu siguranta ca tot acest circ nu s-ar fi intamplat.

Pentru ca ceea ce supara cu adevarat este viziunea Oanei Schmidt Haineala, viziune evidenta in perioada cat a fost vicepresedinte al CSM. Toate deciziile din ultima vreme ale CSM, care au obligat-o pe Mona Pivniceru sa paraseasca corpul magistratilor daca vrea sa fie ministru, care a avertizat public pentru lezarea independentei Justitiei principalii lideri ai USL, care a dat aziv negativ celor doua propuneri pentru sefia parchetelor, au facut din trecerea consiliului sub control politic un imperativ al USL.

N-a spus el, domnul Voiculescu, ca USL nu are de fapt puterea cat timp nu are Justitia? Si cat timp nu are CSM nu poate avea Justitia, iar cat timp CSM este condus de Oana Haineala sustinuta de o majoritate a membrilor consiliului, USL nu poate avea CSM.

Iar ca sa aiba CSM, oamenii USL, in frunte cu ministrul Justitiei, au declansat aceasta ofensiva si au pus la cale dezbinarea cinica a corpului magistratilor, astfel incat judecatorii si procurorii sa se urasca, sa se vaneze si sa actioneze unii impotriva altora, nu impotriva dusmanului comun al breselei lor.

Aceasta este miza. Partea nereformata, sulfuroasa a corpului magistratilor a dat semnalul ofensivei generale pentru recastigarea unui front pe care in ultima vreme a fost obligata sa faca pas dupa pas inapoi.

Ca, pe masura acestor infrangeri, CSM a reusit sa se curete si sa se reformeze o spun in primul rand rapoartele pe Justitie realizate in cadrul MCV la Bruxelles. Expertii europeni independenti au constatat aceste evolutii uitandu-se la politicienii corupti din toate partidele, anchetati, arestati si condamnati. Exact ele sunt un pericol.

Si, culmea, Asociatia Magistratilor santajeaza magistratii alesi din CSM cu revocarea, in caz ca nu demisioneaza. Nu este aceasta o forma de presiune infernala asupra membrilor CSM? Nu incalca acest santaj independenta magistratilor atat de des invocata?

Si, apoi, care este reprosul facut membrilor CSM? Ca au votat intr-un anumit fel. Adica un delict de opinie. Votul nu poate fi imperativ si nici nu poate fi sanctionat, daca procedura este corecta, indiferent cat de incomod este el.

Decizia este acum in mana judecatorilor. Daca ei vor vota in numarul cerut de lege (2 treimi in fiecare instanta si peste jumatate din numarul instantelor care au ales fiecare membru al CSM) revocarea membrilor CSM care rezista ofensivei politice condusa de Mona Pivniceru, reforma Justitiei, cata a fost ea, se va prabusi ca un castel de carti de joc.

Daca insusi corpul magistratilor va demola reforma interna, nu va mai fi nimic de facut din afara. Daca insa magistratii doritori de independenta, doritori de emancipare politica, adepti ai principiilor occidentale se vor dovedi majoritari, reforma va fi facut un imens pas inainte si va fi castigat una dintre cele mai importante batalii, poate cea mai importanta batalie pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#CSM razboi conducere, #CSM independenta justitie, #reforma justitie CSM , #CSM