Membru CSM: Comisia de la Venetia are o alta opinie decat CCR in aplicarea standardelor europene

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 17:43
7681 citiri
Membru CSM: Comisia de la Venetia are o alta opinie decat CCR in aplicarea standardelor europene
Foto: Facebook/Bogdan Mateescu

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, arata intr-o postare pe Facebook ca in cazul magistratilor care critica celelalte puteri ale statului, legislativa si executiva, Comisia de la Venetia are o alta opinie decat CCR in aplicarea standardelor europene.

Magistratul a scris aceasta postare dupa ce Inspectia Judiciara a anuntat ca face verificari fata de afirmatiile pe care acesta le-a facut cu privire la decizia Curtii Constitutionale legata de revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA si fata de judecatorii Curtii Constitutionale.

In postare, Bogdan Mateescu arata ca in proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este reglementata interdictia pentru magistrati de a se manifesta ori exprima defaimator, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva.

Este vorba de un amendament propus de deputatul ALDE, Steluta Cataniciu: "Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva".

Mateescu arata ca, in acest caz, Curtea Constitutionala a decis ca dispozitia legala este constitutionala. In schimb, Comisia de la Venetia a aratat ca "dispozitia legala este nenecesara in cel mai bun caz si periculoasa in cel mai rau caz". "Sintagma nu este clara. Politicienii nu au o astfel de restrictie cand critica judecatorii. Dispozitia legala ar trebui eliminata", arata Mateescu.

Bogdan Mateescu mai arata ca CEDO are si ea o jurisprudenta bogata in acest domeniu, al libertatii de exprimare a magistratilor si face trimitere la un caz celebru, Baka contra Ungariei.

"Intr-o societate democratica, chestiunile legate de separarea puterilor se pot referi la subiecte foarte importante despre care publicul are interesul legitim de a fi informat si care tin de dezbaterea politica. Judecatorii si procurorii se afla, totusi, sub protectia art. 10 - Libertatea de exprimare", citeaza Mateescu din decizia CEDO.

Postarea lui Bogdan Mateescu: Parlamentul a adoptat in proiectul de modificare a Legii 303 reglementarea interdictiei pentru judecatori si procurori de a se manifesta ori exprima defaimator, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva.

Comisia de la Venetia pare ca are o alta opinie decat Curtea Constitutionala a Romaniei in aplicarea standardelor europene. CEDO are si ea o jurisprudenta bogata in acest domeniu, al libertatii de exprimare a magistratilor.

Curtea Constitutionala a Romaniei: "Dispozitia legala e constitutionala, judecatorul nu se poate lansa in emiterea unor aprecieri personale cu privire la modul de exercitare a

prerogativelor puterii publice de catre alte institutii/ autoritati publice. Sintagma este clara (decizia 45/2018).

Comisia de la Venetia, Opinia preliminara 924/2018: Dispozitia legala este nenecesara in cel mai bun caz si periculoasa in cel mai rau caz. Sintagma nu este clara. Politicienii nu au o astfel de restrictie cand critica judecatorii. Dispozitia legala ar trebui eliminata.

CEDO - Baka contra Ungariei: Intr-o societate democratica, chestiunile legate de separarea puterilor se pot referi la subiecte foarte importante despre care publicul are interesul legitim de a fi informat si care tin de dezbaterea politica. Judecatorii si procurorii se afla, totusi, sub protectia art. 10 - Libertatea de exprimare."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Bogdan Mateescu inspectia judiciara, #Bogdan Mateescu CCR, #Bogdan Mateescu libertatea de exprimare , #CSM