Ministrul Justitiei participa la Consiliul JAI, exact in ziua in care Lia Savonea a convocat CSM pentru validarea Adinei Florea

Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 12:31
6182 citiri
Ministrul Justitiei participa la Consiliul JAI, exact in ziua in care Lia Savonea a convocat CSM pentru validarea Adinei Florea
Foto: Facebook/MJ

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, va participa, luni si marti, la Luxemburg, la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Potrivit MJ, aceasta este prima reuniune formala de lucru a ministrilor de resort din statele membre ale Uniunii Europene, sub egida presedintiei Finlandei la Consiliul UE.

Pe agenda reuniunii sunt subiecte de maxim interes pentru consolidarea spatiului de justitie, libertate si securitate al Uniunii Europene, precizeaza MJ.

Astfel, ministrii vor aborda teme precum masurile UE impotriva coruptiei, problematica consolidarii combaterii criminalitatii transfrontaliere prin intermediul Eurojust, aspecte legate de probele electronice, instituirea Parchetului European, aderarea UE la CEDO, combaterea discursurilor de incitare la ura in mediul online, protectia datelor cu caracter personal, precum si relatia dintre democratie, stat de drept si drepturile fundamentale.

''Unele dintre aceste teme au constituit, la randul lor, prioritati ale presedintiei Romaniei a Consiliului UE. Prin intermediul acestor masuri, ministrii Justitiei din UE isi propun sa consolideze increderea reciproca intre autoritatile judiciare ale statelor membre'', se arata intr-un comunicat al MJ, citat de Agerpres.

Tot marti, in ziua in care Ministrul Justitiei se afla la Consiliul JAI, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost convocat de Lia Savonea sa voteze, pentru a sasea oara, validarea Adinei Florea in functia de procuror sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita si Sectia Speciala (SS), concurs la care procurorul Adina Florea a obtinut punctajul cel mai mare.

Este pentru a sasea oara cand se incearca sa se ia o decizie in acest caz, dupa ce precedentele cinci sedinte au fost boicotate.

Vezi si CSM amana pentru a cincea oara discutiile privind validarea Adinei Florea la sefia SS

Decizia unilaterala luata de Lia Savonea a creat controverse, sambata.

Ana Birchall a caracterizat, intr-o scrisoare transmisa presedintelui CSM, Lia Savonea, drept "inadmisibila si de condamnat" maniera in care sunt convocate sedintele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este inadmisibila si de condamnat maniera in care continuati sa convocati plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fara consultarea prealabila a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul ca, desi de peste doua saptamani nu a mai fost convocat plenul CSM, dumneavoastra intelegeti sa il convocati intr-o zi de vineri, spre seara. Nu pot sa nu ma intreb care este totusi urgenta. In consecinta, va rog sa imi comunicati motivele pentru care plenul CSM nu a fost convocat din data de 17 septembrie, respectiv de peste doua saptamani", scrie ministrul.

Totodata, Birchall reitereaza rugamintea de a convoca sedintele plenului CSM, inclusiv comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predictibilitatii si transparentei, permitandu-i astfel exercitarea dreptului constitutional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

In replica, CSM a precizat ca nicio dispozitie legala sau regulamentara nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului in vederea convocarii sedintelor de plen.

"In raport de solicitarea ministrului Justitiei ca nicio dispozitie legala sau regulamentara nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului in vederea convocarii sedintelor de plen: cutumiar, de-a lungul timpului, implementand cooperarea loiala intre presedinte si membrii alesi, acestia au fost consultati in masura in care a fost posibil si s-au aflat in activitate, cu privire la data propusa pentru convocarea sedintei de plen. Nici in mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de catre presedinte in vederea convocarii sedintelor de plen sau sectii", a transmis purtatorul de cuvant al CSM, Daniela Stancioi.

Potrivit acesteia, dispozitiile articolului 10 alineatul 8 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM si ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004, republicata, prevad ca presedintele Consiliului coordoneaza activitatea CSM si repartizeaza lucrarile pentru plen si sectii. Totodata, dispozitiile articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, republicata, sunt in sensul in care Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si sectii, printre altele, la convocarea presedintelui. Conform dispozitiilor articolului 22 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM, Consiliul se intruneste in plen ori de cate ori este necesar, printre altele, la convocarea presedintelui, iar ordinea de zi se publica cu trei zile inainte, termen respectat in privinta convocarii sedintei plenului CSM din 8 octombrie.

Precizari la care ministrul Justitiei, Ana Birchall, a reactionat, intrebandu-se daca "acum nu mai este o cooperare loiala intre presedinte si membrii CSM de drept sau alesi".

"Sa intelegem ca acum nu mai este o cooperare loiala intre presedinte si membrii CSM de drept sau alesi?", a raspuns ministrul Justitiei, Ana Birchall.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#CSM validare Adina Florea Sectia Speciala, #disputa Ana Birchall Lia Savonea , #CSM