Peste doua sute de magistrati solicita CSM sa reactioneze la atacurile politicienilor. Exemple din declaratiile lui Dragnea si Dancila

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 15:27
18984 citiri
Peste doua sute de magistrati solicita CSM sa reactioneze la atacurile politicienilor. Exemple din declaratiile lui Dragnea si Dancila
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta

224 de procurori si judecatori din Romania au trimis o scrisoare Sectiei de judecatori din CSM si cer ca membrii acesteia sa reactioneze atunci cand Justitia este atacata prin declaratii publice.

"Avand insa in vedere frecventa deosebit de ridicata a unor atacuri indreptate impotriva judecatorilor, nu putem sa nu constatam ca marea lor majoritate nu au determinat nicio reactie din partea Sectiei pentru judecatori, desi gravitatea acestora ar fi impus, in anumite situatii, formularea unor declaratii de aparare a independentei sistemului judiciar sau a reputatiei magistratilor", se arata in scrisoarea care a fost trimisa la CSM.

Magistratii sustin ca Sectia pentru judecatori din CSM a reactionat de prea putine ori fata de cate atacuri au fost in ultima perioada. Ei reamintesc de organizarea la data de 9 iunie 2018 de catre PSD a mitingului intitulat "Stop abuzurilor din justitie", in cadrul caruia discursul public a fost unul extrem de violent si denigrator la adresa magistratilor romani, care au fost calificati fara menajamente "sobolani".

"Cu privire la acest atac fara precedent la adresa justitiei din Romania este de mentionat ca, doar la sesizarea plenului Consiliului Superior al Magistraturii de catre Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si peste 1.500 de magistrati cu o cerere de aparare a independentei, a aparut si o reactie publica din partea Consiliului Superior al Magistraturii abia la data de 5 iulie 2018, la aproape o luna de la lansarea in spatiul public a mesajului denigrator, ca urmare a admiterii cu majoritate a acestei cereri", se arata in scrisoare.

In plus, cererea de aparare a independentei sistemului judiciar in acest caz a fost admisa cu majoritate de voturi (1 vot nul si 1 vot impotriva) . "Astfel, avand in vedere ca cererea de aparare a independentei sistemului judiciar a primit 1 vot nul si 1 vot impotriva, consideram ca era mai mult decat necesar a se cunoaste opinia tuturor membrilor plenului care au votat, pentru a se exclude eventualele speculatii cu privire la faptul ca votul impotriva a fost acordat chiar de catre un judecator", arata magistratii.

Pavelescu: "Magistrati impostori"

Un alt exemplu, este cel al declaratiilor facute de liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu. Pe 16 septembrie 2018, acesta i-a calificat pe judecatori si procurori drept "magistrati impostori", "derbedei", "imbecili", "ei sunt statul mafiot", "politia politica a Romaniei", "cei mai corupti dintre toti romanii", "bolsevici", "magistrati corupti", "haimanale", "cozi de topor", "magistrati mafioti", "huligani", "animale folosite politic".

Pe fondul lipsei de reactie a CSM, mai multi magistrati au solicitat formularea unei cereri de aparare a reputatiei.

Dragnea: "Abuzurile vor continua"

"Amintim, de asemenea, declaratiile domnului Liviu Nicolae Dragnea cu privire la decizia Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care a sustinut public ca Legea 304 nu e in vigoare peste tot, la ICCJ nu e (...) Toate institutiile trebuie aduse in matca constitutionala. Cu aceasta arhitectura bulversata abuzurile vor continua, fata de care Sectia pentru judecatori nu a exprimat nici de aceasta data o reactie publica, lasand sa se inteleaga ca afirmatiile exprima un adevar", este un alt exemplu.

Dancila: "60% din magistrati au dosare"

Un alt exemplu este cel al premierului Viorica Dancila, care a facut mai multe declaratii. "Peste 60% din judecatori si procurori au dosare in diferite etape de analiza. Asta, oare, inseamna independenta Justitiei?" sau "jumatate dintre magistratii din Romania au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influentati sa dea solutii stabilite in afara salii de judecata".

"Este, de asemenea, revoltator si regretabil faptul ca Sectia pentru judecatori nu a dat niciun comunicat cu privire la afirmatia exprimata in Parlamentul European de prim-ministrul Romaniei, Viorica Vasilica Dancila", se arata in scrisoare.

Magistratii semnatari arata ca, prin aceasta conduita, Sectia pentru judecatori a permis raspandirea in randul opiniei publice a unor informatii care necesitau lamuriri imediate si explicite din partea garantului independentei judecatorilor cu privire la modul de inregistrare si instrumentare a dosarelor penale, in vederea evitarii unei interpretarii publice gresite asupra activitatii organelor judiciare.

I.S.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Scisoare magistrati Dragnea, #Scrisoare magistrati dancila, #CSM DAncila, #csm dragnea , #CSM