PNL a obtinut la Strasbourg sesizarea Comisiei de la Venetia pe Legile Justitiei UPDATE Ce spune PSD

Joi, 26 Aprilie 2018, ora 16:54
39662 citiri
PNL a obtinut la Strasbourg sesizarea Comisiei de la Venetia pe Legile Justitiei UPDATE Ce spune PSD
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor Justitiei facute de Parlamentul Romaniei.

"PNL a folosit in acest demers o cale extraordinara de sesizare a Comisiei de la Venetia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE.

In aceste conditii, CCR va trebui sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, asa cum a tinut cont si in alte cazuri. Parcursul Legilor Justitiei va trebui sa astepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Venetia", subliniaza PNL intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Comisia de la Venetia este un for consultativ al Consiliului Europei, dar extrem de relevant in materie de drept constitutional.

UPDATE - Intr-un comunicat remis joi dupa amiaza de Senat se precizeaza ca senatorul PSD Titus Corlatean, membru al Comisiei de monitorizare, "a facut o prezentare comprehensiva a aspectelor legislative in curs, dar si a gravelor abuzuri semnalate public in ultimii ani, cu elemente de probatoriu concrete, savarsite de unii procurori anticoruptie in cursul anchetelor penale desfasurate in Romania".

De asemenea, social-democratul a vorbit despre protocolul secret de cooperare dintre SRI si PICCJ/DNA si "a subliniat ca deciziile Curtii Constitutionale consfintesc practic constitutionalitatea intregului pachet legislativ, cu exceptia definirii erorii judiciare, procedura de modificare corespunzatoare fiind in curs in Parlament in momentul de fata".

In final, "Comisia de monitorizare a decis solicitarea unei opinii, cu caracter consultativ, din partea Comsiei de la Venetia, care sa exprime punctele de vedere asupra legilor mentionate si a caror examinare nu poate ignora necesitatea de a oferi raspunsurile legislative democratice necesare corectarii abuzurilor constatate in sistemul judiciar", se mai arata in comunicatul Senatului.

Solicitarea FJR

Amintim ca Forumul Judecatorilor din Romania a cerut public sefei CSM, Simona Marcu, sa sustina, joi, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Venetia, in cazul celor trei legi ale Justitiei.

Era ultima sansa ca proiectele legislative sa ajunga pe masa unor experti independenti inainte de a fi promulgate.

Asta dupa ce, luni, Comisia Juridica a APCE a decis ca acestea sa fie trimise pentru analiza Comisiei de la Venetia.

Forumul Judecatorilor din Romania a cerut sefei CSM, Simona Marcu, "sa respecte vointa majoritatii absolute a adunarilor generale ale instantelor si parchetelor" exprimata in toamna anului 2017, a celor 4.000 de magistrati semnatari ai Memoriului pentru retragerea Legilor Justitiei, precum si cele doua avize consecutive emise de plenul CSM, si sa sustina sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Venetia.

"Orice alt punct de vedere ar desconsidera implicit vointa majoritatii covarsitoare a magistratilor romani pentru consolidarea statului de drept, mentinerea unei legislatii privind sistemul judiciar ancorata in traditiile constitutionale ale statelor membre UE si valorilor promovate de Consiliul Europei", a precizat FJR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

La dezbaterile de joi au fost invitati sa participe: judecatorul Simona Marcu (presedintele CSM), Titus Corlatean (senator PSD), Ionut Stroe (deputat PNL), Thomas Markert (secretar al Comisiei de la Venetia) si Gianluca Esposito - secretar executiv al GRECO, grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care a intocmit un raport extrem de critic fata de Legile Justitiei adoptate recent la Bucuresti.

Precedentul Plesoianu & Serban

Nu e pentru prima data cand un proiect legislativ din Romania ar ajunge la Comisia de la Venetia via Consiliul Europei.

S-a mai intamplat si cu initiativa care punea piedici serioase ONG-urilor, semnata de parlamentarii PSD Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, si care a fost desfiintata de expertii europeni in drept constitutional. Asadar, exista precedent.

Detalii aici Comisia de la Venetia desfiinteaza legea ONG-urilor dorita de PSD: Drepturile omului, statul de drept si anticoruptia sunt de interes public

Stadiul actual al Legilor Justitiei

Pe 19 aprilie, CCR a dat o a doua decizie in ce priveste Legile Justitiei.

Astfel, Legea privind Statutul magistratilor contine prevederi neconstitutionale si se va intoarce in Parlament, insa celelalte doua Legi ale Justitiei, cea privind organizarea judiciara si cea referitoare la organizarea si functionarea CSM, au fost declarate constitutionale si au ajuns la Cotroceni pentru promulgare.

Presedintele Klaus Iohannis are la dispozitie trei variante - promulgarea, retrimiterea la Parlament sau o noua sesizare la CCR. Asta dupa ce a declarat deja ca Administratia Prezidentiala nu are de gand sa ceara un punct de vedere de la Comisia de la Venetia pe aceste acte normative.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SImona Marcu FJR, #Simona Marcu legile Justitiei, #Simona Marcu Comisia de la Venetia, #Simona Marcu APCE , #CSM