Propunere de la Basescu: Procurorul general si seful DNA sa fie selectati de CSM

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:01
3797 citiri
Propunere de la Basescu: Procurorul general si seful DNA sa fie selectati de CSM
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu propune, ca solutie de deblocare a impasului in desemnarea procurorului general si a procurorului-sef al DNA, selectarea acestora de catre CSM si acceptarea persoanelor rezultate fara rezerve de catre Ministerul Justitiei si Presedintie.

Seful statului a expus propunerea jurnalistilor in timpul zborului spre Chile, inainte de escala in Republica Capului Verde.

Basescu a aratat ca aceasta solutie poate fi functionala daca Guvernul si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el sa accepte din start cele doua persoane selectate de CSM si sa deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazuta de lege.

"Avand in vedere ca CSM ii supravegheaza in activitate, solutia ar fi sa avem incredere in CSM si noi sa ne angajam sa respectam recomandarile", a spus Basescu, insistand asupra neutralitatii CSM.

Seful statului a mai spus ca, in opinia sa, propunerile facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, sunt politice. "Eu suspectez ca propunerile facute de Ministerul Justitiei sunt politice. Prin aceasta solutie (CSM sa nominalizeze procurorii - n.red.), incercam sa depolitizam cele doua institutii: Parchetul General si DNA", a mai afirmat Traian Basescu, citat de corespondentul Ziare.com.

El a precizat ca s-a gandit la aceasta solutie dupa ce a avansat, marti seara, in intalnirea cu premierul Victor Ponta si presedintii Camerelor, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, propunerea ca selectia celor doi procurori sefi sa se faca de catre o comisie in care sa fie cate doi reprezentanti ai CSM, Ministerului Justitiei si Presedintiei, varianta neacceptata de cei trei.

Ponta vrea sa inlature rolul ministrului Justitiei si presedintelui din numirea procurorilor sefi

Potrivit lui Basescu, odata acceptata si aplicata solutia responsabilizarii CSM privind selectia procurorului general si a sefului DNA, acelasi model ar putea fi extins si la numirea adjunctilor celor doi, precum si la cea a sefilor de sectii din Parchete. "Putem extinde solutia si pentru celelalte functii de adjuncti si sefi de sectii", a spus el.

De asemenea, presedintele a subliniat ca acceptarea acestei solutii ar permite si o remediere a modului de reflectare in raportul MCV, pe care Comisia Europeana il va prezenta saptamana viitoare, a subiectului nominalizarii celor doi procurori sefi.

El a aratat ca e importanta o solutie cat mai rapida si evitarea unei tergiversari a procesului. Basescu a amintit ca ii apartine decizia finala privind numirile la conducerea Parchetelor, lucru mentionat si in acordul de coabitare incheiat cu premierul Ponta. Presedintele a dezvaluit si ca a avut o intalnire cu ministrul Pivniceru inainte de a respinge candidaturile lui Irimie si Nita, insa discutia nu a fost "cu dosarele pe masa", iar Pivniceru nu a reusit sa il convinga sa ii desemneze.

Basescu a mentionat ca, in opinia sa, cele mai importante bile negre din raportul Comisiei Europene vor fi esecul nominalizarii procurorului general si procurorului sef DNA, precum si o eventuala amanare a intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila fata de termenul asumat de 1 februarie.

Totodata, Basescu a mai spus ca alte subiecte importante care ar putea fi vulnerabilitati in cadrul raportului MCV pot fi deciziile Parlamentului cu privire la cazul deputatului Ion Stan si cele ale fostilor ministri parlamentari Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, precum si conflictul din interiorul CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu propuneri procurori CSM, #Basescu comisie procurori CSM, #desemnare procurori , #CSM