Sefa CSM cere urgentarea procedurilor care ar putea reda increderea cetatenilor in sistemul judiciar

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 14:15
4319 citiri
Sefa CSM cere urgentarea procedurilor care ar putea reda increderea cetatenilor in sistemul judiciar
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Simona Marcu, a solicitat tuturor institutiilor din sfera judiciara sa urgenteze procedurile pentru a reda increderea cetatenilor in actul de justitie.

"In calitate de presedinte al CSM, imi prezint ingrijoarea cu privire la situatia din DNA", si-a inceput declaratia de presa Simona Marcu. Ea a reamintit faptul ca, potrivit Constitutiei Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

"Institutiile mass-media au un rol major in informarea generala si sesizarea eventualelor probleme functionale, dar clarificarea acestora revine doar institutiilor statului abilitate sa constate, sa decida si sa ia masurile legale, potrivit competentelor acestora", a declarat sefa CSM.

Simona Marcu a cerut tuturor institutiilor din sfera autoritatii judiciare, ca in limitele legale care garanteaza derularea cu obiectivitate a procedurilor si in respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, sa urgenteze aceste proceduri, pentru redarea increderii cetatenilor in actul de justitie si in organele abilitate sa il infaptuiasca sau in acelea chemate sa vegheze, potrivit legii, asupra modului de infaptuire.

"Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Inspectia Judiciara au in aceste imprejurari un rol deosebit de important", a declarat sefa CSM.

Ea a fost intrebata si ce le transmite politicienilor care cer revocari la varful Justitiei. "Sa astepte derularea procedurilor prevazute de lege", a fost raspunsul Simonei Marcu.

"Dezvaluirile" de la Antena 3 despre DNA

Antena3 a difuzat, duminica seara, inregistrari furnizate de Vlad Cosma din care rezulta ca i s-ar fi cerut sa planteze probe pentru un dosar vizandu-i pe Sebastian Ghita si Victor Ponta.

DNA a reactionat luni dimineata si a aratat ca fostul deputat PSD, Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

Intrebat daca in inregistrarile difuzate de Antena3 este vocea lui, procurorul-sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea a raspuns ca e posibil.

"Posibil sa fie vocea mea, e posibil. Nu stiu sa va spun. Se vor face verificari. Sunt inregistrari prezentate in mod trunchiat. O sa fie efectuate controale. Am solicitat azi Inspectiei Judiciare sa faca verificari pentru ca reputatia noastra e pusa in joc".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus, luni, ca nu va sesiza Inspectia Judiciara privind inregistrarile audio prezentate de Antena3, duminica seara, pentru ca "nu mai este necesar".

Totusi, acesta a decis sa isi intrerupa vizita in Japonia si sa vina la sedinta de guvern de joi, la cererea premierului Dancila.

Citeste si prima reactie a procurorului general Augustin Lazar pe acest subiect

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#simona marcu, #CSM, #simoan marcu dna , #CSM