Contraatacul disperat al "Sistemului" (Opinii)

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 00:05
12415 citiri
Contraatacul disperat al "Sistemului" (Opinii)
Foto: DC News

Reactia violenta la alegerea Oanei Haineala in fruntea CSM arata ca "Sistemul" a fost lovit in plin de aceasta decizie a plenului consiliului, la care se pare ca nici nu se astepta. Taberele sunt mai vizibile ca niciodata, iar miza razboiului clara - restauratia reformei inceputa in Justitie. O miza imensa.

Alegerea doamnei Schimdt Haineala in fruntea CSM este un pas inainte important facut de gruparea reformista, in acest moment majoritara, din cadrul consiliului. Adica acea grupare care a prins gustul independentei de politic si nu mai vrea sa dea inapoi. Este asadar de asteptat ca, sub conducerea doamnnei Haineala, pozitia CSM in raport cu ingerintele politice sa se radicalizeze.

Ironia face sa ne aflam intr-o situatie inversa celei din 2005, cand un ministru reformist, Monica Macovei, se confrunta cu un CSM ostil, alcatuit din dinozaurii Lidiei Barbulescu. Acum, ministrul este un dinozaur, in vreme ce CSM a reusit o curatare substantiala.

Este motivul pentru care Traian Basescu a recurs la o pragmatica, dar deloc onorabila reevaluare, atacand cu Constitutia in mana prevederea introdusa de Monica Macovei privind numirea procurorilor sefi ai Parchetelor.

Cel mai probabil, procedura actuala, care ii da ministrului Justitiei dreptul sa propuna cei doi procurori sefi cu avizul consultativ CSM, va fi atacata in curand la CCR, iar daca aceasta va decide ca regula contravine articolului 134 din Constitutie, CSM, condus de Oana Schimdt Haineala, va capata misiunea de a face propunerile.

Penalii din USL au cu singuranta cosmarul rocadei Morar-Kovesi, pe jumatate deja realizata, cu titlu interimar.

Argumentul dinozaurilor este foarte fragil - sefa CSM este procuror si nu judecator. "Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului care garanteaza independenta justitiei a unui procuror a carui activitate este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei.

Controlul ierarhic exercitabil conform Constitutiei asupra unei persoane care conduce o institutie reprezinta o forma de control asupra institutiei insesi", sustine organimsul condus de Viorica Costiniu.

Daca doamna Costiniu nu ar fi sotia unui judecator trimis in judecata de procurorii DNA si condamnat la inchisoare, poate ca argumentul domniei sale ar fi credibil. Dar cat timp doamna Costiniu manifesta o ura viscerala fata de procurori si nu accepta ca judecator nicio solicitare a DNA, fiind un fel de avocat fara delegatie al infractorilor "persecutati" de procurori, nu cred ca domnia sa are o minima credibilitate.

Pe fond, doamna Haineala este subordonata ministrului Justitiei in chestiuni care tin de activitatea domniei sale ca procuror, nu si in ceea ce priveste CSM. Daca ar fi asa cum sustine AMR, atunci niciun procuror nu ar avea ce sa caute in CSM, pentru ca toti procurorii din CSM ar indeplini directivele ministrului Justitiei.

Nu scrie in nicio lege ca presedintele CSM trebuie sa fie judecator. Nicio lege nu scrie ca dintre membrii alesi ai CSM exista unii de rangul intai si altii de rangul al doilea. Nu scrie niciunde ca, in cadrul CSM, judecatorii sunt ierarhic superiori procurorilor.

CSM nu este o instanta de judecata, este un for de autoreglementare si de sanctionare a magistratilor. In CSM nu sunt judecate cauze civile sau penale, ci chestiuni procedurale si disciplinare.

Nu cred ca in acest moment alegerea doamnei Haineala mai este reversibila. A ramas in discutie postul de vicepresedinte pentru care Alina Ghica nu a obtinut numarul necesar de voturi si pentru care si-a anuntat candidatura si judecatorul Cristi Danilet.

Ma indoiesc insa ca razboiul sa se incheie cu adjudecarea acestui post. Este, ma tem, de-abia la inceput si se va accentua pe masura ce tot mai multi penali din zona Puterii vor fi chemati sa dea cu subsemnatul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Oana Haineala CSM, #scandal sefie CSM, #reforma CSM , #CSM