Control de fond, in premiera, la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 16:49
2943 citiri
Control de fond, in premiera, la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Foto: Arhiva

CSM a decis recent efectuarea mai multor controale la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unul dintre ele, care vizeaza mai multe aspecte de fond, fiind o premiera. Controalele vin in contextul in care DNA a pus sub urmarire penala doua judecatoare de la ICCJ, dupa ce anul trecut judecatorul Florin Costiniu a fost arestat pentru trafic de influenta.

Judecatorul Cristian Danilet (foto centru), membru in CSM, a declarat pentru Ziare.com ca acest control va demara la inceputul anului viitor.

"O data la trei ani, instantele si Parchetele din Romania sunt controlate sub toate aspectele de catre inspectia judiciara. Vorbesc de control care pleaca de la chestiunile de management, de conducere, de finantare, pana la organizare interna si solutionare a dosarelor, inclusiv sub aspectul celeritatii. Toate instantele si toate Parchetele din Romania in ultimii trei ani au fost verificate in acest sens, s-au facut propuneri de imbunatatire a activitatii, si acum este randul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In cadrul CSM, acum cateva saptamani, am decis sa se efectueze acest control la Inalta Curte, incepand cu 1 ianuarie 2012. Probabil va dura 2-3 luni de zile. Chiar recent au fost desemnati inspectorii judiciari care sa participe la acest control, si, undeva in prima jumatate a anului viitor, vom avea si rezultatul", ne-a declarat Cristian Danilet.

Acesta a precizat este primul control de acest gen care se desfasoara la Curtea Suprema. "In rest au fost doar controale punctuale pe anumite deficiente semnalate de presa sau in urma unor memorii, dar un control total inca nu a fost desfasurat la Inalta Curte", a punctat Cristian Danilet.

Totodata, acesta a subliniat ca se desfasoara mai multe activitati cu privire la ce se intampla la Inalta Curte.

"Este o inspectie in derulare cu privire la numele mai multor judecatori vehiculate in media implicati in acte incorecte, plecand de la cele doua judecatoare fata de care DNA a inceput urmarirea penala, dar si numele altor judecatori au fost vehiculate in presa. Acesta este un prim control care se face.

Un al doilea control se face pe dosarele mai vechi de 5 ani si mai vechi de 10 ani, control care s-a desfasurat deja in toata tara. Am analizat deja raportul marti in CSM si Inalta Curte urmeaza sa vina in urmatoarele doua saptamani cu date in plus, pentru ca nu a realizat un astfel de raport.

Si al treilea control, numit control de fond, care se va desfasura, dupa cum am spus, in lunile ianuarie-martie anul viitor", a mai subliniat Cristian Danilet.

Retea de coruptie la Inalta Curte?

Judecatoare de la Inalta Curte, audiate la DNA si acuzate de mita si trafic de influenta (Video)

Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

Scrisoarea presedintelui CEDO in legatura cu dosarul Birsan

Referitor la scrisoarea in care presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, si-ar fi exprimat temerile cu privire la posibilitatea ca perchezitia de la domiciliul sotilor Birsan sa fi incalcat imunitatea judecatorilor CEDO, Cristian Danilet a precizat cateva argumente care au condus la decizia CSM de respingere a acestor acuzatii.

CSM, de acord cu perchezitionarea locuintei judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan

Avocatul familiei Birsan a transmis CSM o scrisoare a presedintelui CEDO

"Va spun punctul meu de vedere personal, pentru ca hotararea CSM nu este inca motivata. Pe data de 6 octombrie a fost incuviintata de catre sectia de judecatori a CSM o perchezitie la domiciliul a doua judecatoare, din care una este sotia judecatorului Birsan, reprezentantul Romaniei la CEDO.

Marti, CSM a avut de analizat contestatiile celor doi soti Birsan cu privire la acea incuviintare de perchezitie. In unanimitate, sectia de judecatori, respectiv plenul CSM a respins cele doua contestatii. In cursul solutionarii lor, s-a invocat un document care ar emana de la CEDO, cu privire la imunitatea de care ar beneficia domiciliul privat al judecatorului de la CEDO. Cu alte cuvinte nu s-ar fi putut face perchezitie la domiciliul din Romania al judecatorului de la Stragsbourg. Noi am analizat si aceasta sustinere si am respins apararea aceasta.

Sunt mai multe considerente, va spun opinia mea personala. In primul rand acel document nu era emanat de catre presedintele CEDO, ci era semnat de catre grefier. Inteleg ca asta este o procedura obisnuita in corespondenta Curtii, dar aceasta nu este o corespondenta obisnuita pentru ca se refera la un judecator al CEDO si nu la un dosar. In al doilea rand, acest document era adresat ambasadorului Romaniei de la Strasbourg si ajunsese la noi pe o cale neoficial, nu pe una diplomatica.

In al treilea rand, ceea ce se sustine in acel document nu are o acoperire, un corespondent, in lege. Noi am analizat Conventia de la Viena din 1961 cu privire la relatiile diplomatice, potrivit careia agentul diplomatic beneficiaza de imunitate inclusiv in ceea ce priveste domiciliul sau numai in statul acreditar, adica in statul in care isi desfasoara activitatea diplomatica. Aceste dispozitii sunt aplicabile si pentru judecatorii de la CEDO, cu alte cuvinte ei beneficiaza de imunitate, la perchezitii, de exemplu, sau la arestare, in statul francez, unde Curtea Europeana isi are sediul, si nicidecum in statul de domiciliu, in statul trimitator", a explicat judecatorul Cristian Danilet, membru CSM.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#control Inalta Curte, #dosar Birsan, #judecatoare urmarite penal, #Cristian Danilet , #CSM