Ziare.com

CSM a sesizat Inspectia Judiciara referitor la declaratiile maghiarilor de la Sfantu Gheorghe

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:14

   

CSM a sesizat Inspectia Judiciara referitor la declaratiile maghiarilor de la Sfantu Gheorghe
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili in ce masura criticile vehiculate in spatiul public la data de 1 septembrie 2012, la Sfantu Gheorghe, la adresa unei decizii judecatoresti aduc atingere independentei justitiei.

Sesizarea este semnata de vicepresedintele CSM Oana Schmidt-Haineala si se refera la efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar ca urmare a criticilor aduse hotararii judecatoresti pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul nr.13020/200/2011.

"La data de 1.09.2012, la Sfantu Gheorghe, a avut loc o manifestatia publica, denumita 'Ziua Dreptatii', in cadrul careia organizatorii au adus o serie de critici la adresa Judecatoriei Buzau si a hotararii pronuntate de aceasta instanta in dosarul mentionat. In cadrul manifestatiei au fost facute afirmatii de catre organizatori potrivit carora Judecatoria Buzau 'a luat o decizie care ar putea crea un precedent grav, aceea ce s-ar putea numi renationalizare'", se precizeaza in sesizarea CSM.

Totodata, sunt remarcate anumite declaratii facute de unii lideri politici maghiari, cum ar fi "Decizia instantei de la Buzau este indreptata impotriva maghiarilor si face parte dintr-o tentativa de intimidare ca urmare a crizei politice interne din Romania. Este o decizie ilegala menita sa ii sperie cu inchisoarea pe cei care au militat legal pentru dreptate si adevar", sau "in Romania exista aproximativ 4.000 de procese in care etnicii maghiari sunt privati de bunurile nationalizate.".

Acestora li se adauga si declaratii precum "Azi am venit sa transmitem un mesaj clar: luati mana de pe averile comunitatii maghiare. Nu ne luati ce e al nostru. Dupa atacul marsav la adresa Bisericii Reformate, maine poate veni randul oricui sa fie privat de drepturile si averea sa, fie ea si Biserica Reformata, Evanghelica sau Unitariana. Daca doi oameni sunt trimisi in inchisoare pentru ca au lucrat in folosul comunitatii, atunci maine pot fi incarcerati alti 200.

Rolul natiunii maghiare este sa spuna un NU hotarat acestei nedreptati,..." sau "Condamnam categoric demersul penal ... si consideram nedreapta decizia luata in prima instanta".

Conducerea CSM subliniaza in sesizarea adresata Inspectiei Judiciaire ca aceste declaratii publice au fost preluate de numeroase publicatii din Romania si Ungaria, in continutul unor articole de presasi emisiuni audio-video.

"Criticile aduse unei hotarari judecatoresti si demersului parchetului de trimitere in judecata pot reprezenta o presiune la adresa justitiei atat din perspectiva procurorilor care au sesizat instantele de judecata, cat si din perspectiva judecatorilor care vor fi investiti in solutionarea cauzei in caile de atac.
O hotarare judecatoreasca nedefinitiva poate fi criticata doar prin intermediul cailor de atac", se mai arata in sesizarea CSM.

Ca urmare, conducerea Consiliului solicita efectuarea de verificari pentru a se stabili "in ce masura elementele de mesaj public sus-mentionate au aptitudinea de a aduce atingere independentei magistratilor in infaptuirea actului de justitie".

Premierul Victor Ponta isi exprimase speranta, sambata, ca CSM va fi "la fel de vigilent" cu manifestatia publica de la Sfantu Gheorghe si va sesiza inspectia judiciara, asa cum a facut in repetate ocazii cu Guvernul.

"Astazi este o manifestatie publica la Sfantu Gheorghe fata de o decizie a Justitiei. Sunt convins ca vigilentul CSM, atat de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent cand exista o manifestatie publica impotriva unei hotarari judecatoresti si va sesiza inspectia judiciara fata de cei care manifesteaza", a spus Ponta.

De asemenea, Adrian Nastase afirma, intr-o postare pe blog, ca a urmarit "cu o oarecare surprindere" mitingul maghiarilor de la Sf.Gheorghe impotriva unei decizii judecatoresti, comentand in mod ironic ca banuieste ca "CSM va lauda aceasta actiune" si nu o va considera o forma de presiune asupra judecatorilor.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3204 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O pozitie absolut corecta a CSM.

Dupa ce a fost mascarit in fel si chip si acuzat de pro-basism la A3, te-ai fi asteptat ca CSM sa nu reactioneze la presiunile aliatilor udemeristi ai lui TB. Minciuna iese insa intotdeauna ca uleiul la suprafata si sunt foarte curios cum vor comenta alde Gadea sau Ciutacu aceasta stire.

 

@DR.STRANGELOVE

- se descurca , ca doar mistificarea e job-ul lor !

Maghiarii din Romania sunt o minoritate etnică și au obligația .....

față de țara lor Romania, ca oricare cetățeni, de altă etnie, să fie "buni cetățeni romani".
Pretextele pe care le invocă in organizarea unor astfel de manifestări, sunt de fațadă și au scopul de a ascunde dezideratul lor nelegitim și ofensator, cat și pașii mărunți dar din ce in ce mai mari, pe care și prin această ultimă manifestare incearcă să le confirme propriilor etnici, aceștia din urmă sprijinind-ui cu prezența, dar și cu acordul unor astfel de acțiuni.
Politicienii noștri, din orice partid, să fie uniți
in dezideratelor și acțiunilor de acest fel, indiferent din partea cui vin. Cei care nu o fac, individual și ca partid, ne va arăta clar că pun mai prejos interesele naționale, ale poporului roman, ale Romaniei și asta in cel mai fericit caz, dacă nu cumva și ei fac parte din planurile străine neamului romanesc, Romaniei. Ferească-i Dumnezeu, frate de ar fi și-ar primii pedeapsa cuvenită.
Această unitate, de apărare ale intereselor legitime ale poporului roman, ale Romaniei, trebuie să se manifeste astfel incat aceste minți ancorate incă in metehnele trecutului să nu-și poate permite a se mai manifesta decat frămantandu-se in mintea lor bolnavă și nu să deranjeze liniștea noastră, aducandu-ne aminte de evenimentele păcătoase, din trecut, ce le-au săvarșit in numele acelorași apucături și pretenții de a pune mana pe un teritoriu ce nu a fost și nu va fi niciodată al lor, el aparținand pe veci Romaniei, ca leagăn al neamului romanesc.
Cat pot fi de josnici folosind noțiuni fără nici un drept, numai și numai să ne incerce răbdarea și să ne obișnuiască a fi "ingăduitori" și să demonstreze celor ce trebuie să-i convingă că mai au făcut un pas inainte: "Rolul natiunii maghiare este sa spuna un NU hotarat acestei nedreptati,..." - voi aici nu sunteți o "națiune maghiară" ci o minoritate etnică, parte componentă a națiunii romane, nimic mai mult.
A venit vremea să ne luăm țara in bună grijă și administrare, ca o misiune sacră pentru fiecare bun cetățean roman și european, in egală măsură.

Noi, cu noi !!!

 

Dictachiorul sa-si ia zborul!!!!

gunoaiele hprthyste se vad nu minoritate,ci stapani peste transilbania


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor