CSM cere ca toate protocoalele cu SRI sa fie desecretizate

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 17:34
9357 citiri
CSM cere ca toate protocoalele cu SRI sa fie desecretizate
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat, dupa sedinta de miercuri, ce decizii a luat dupa ce au fost examinate raspunsurile primite de la institutiile din sistemul judiciar cu privire la protocoalele incheiate cu structurile de informatii.

Astfel, CSM vrea ca toate protocoalele incheiate de institutiile din justitie cu serviciile de informatii sa fie facute publice. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului.

La limita, cu 8 voturi pentru si 7 impotriva, s-a decis si "emiterea unei adrese catre Ministerul Justitiei pentru a exprima un punct de vedere cu privire la efectele si continutul Protocolului incheiat in 2009 intre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii", dupa cum se arata intr-un comunicat emis de institutie.

CSM mai vrea ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa spuna daca protocolul incheiat in 2009 intre Ministerul Public si SRI, singurul declasificat la acest moment, a fost denuntat in mod formal si prin ce act.

Totodata se solicita Inaltei Curti sa spuna daca au existat sau exista protocoale clasificate intre instante si parchete. Si CSAT-ului i se cere sa comunice Hotararea nr. 17/2005, cea care a stat la baza protocoalelor.

Parchetul de pe langa ICCJ e solicitat sa comunice daca au fost constituite echipe operative mixte, numarul acestora, data la care au fost constituite si ce activitati au avut, precum si ce flux de informatii si comunicari au fost facute in baza protocolului cu SRI.

Parchetul trebuie sa mai spuna daca au fost facute rapoarte periodice cu privire la criteriile de aplicare a protocolului si cui au fost comunicate, dar si care a fost institutia care a initiat protocolul dintre Ministerul Public si SRI. Se cere sa fie comunicat si daca exista orice fel de acte aditionale sau subsecvente la protocolul initial.

In ce priveste efectuarea de controale tematice la parchete pentru a vedea cum a fost aplicat protocolul incheiat in 2009 intre Parchetul General si SRI, votul va fi reluat in sedinta viitoare.

In cadrul sedintei de miercuri, vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a spus ca Inalta Curte, Inspectia Judiciara si Ministerul Public au transmis ca au incheiat protocoale cu SRI. El a precizat ca si la nivelul CSM a fost incheiat un astfel de protocol, insa a fost anulat in 2017.

Desecretizarea protocoalelor, ceruta de Dancila

Amintim ca premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, sub motivul "interesului public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Ulterior, in 19 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare incheiat cu Parchetul General. Protocolul a fost semnat in februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nitu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea si a inlocuit documente similare incheiate chiar imediat dupa infiintarea de catre Guvernul Nastase a Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala DNA.

Documentul are semnaturile adjunctului SRI Florian Coldea si prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, fiind aprobat de Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general si de George Maior, director al SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSM declasificare protocoale SRI , #CSM