CSM decide daca va sesiza Inspectia Judiciara privind ancheta DNA si declaratiile procurorului general pe OUG 13

Marti, 28 Februarie 2017, ora 11:00
17809 citiri
CSM decide daca va sesiza Inspectia Judiciara privind ancheta DNA si declaratiile procurorului general pe OUG 13
Foto: Arhiva Hepta.ro

Plenul CSM va discuta in sedinta de plen de marti legea gratierii trimisa in Parlament de Guvernul Grindeanu, dar si doua solicitari ale Simonei Marcu, judecator membru al Consiliului, care a cerut sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificarea modului in care DNA si-a arogat competenta de a face ancheta in cazul OUG 13, dar si modul in care procurorul general a comunicat in cazul ordonantei controversate.

Simona Marcu a cerut si a obtinut suplimentarea ordinii de zi a sedintei plenului CSM cu cele doua chestiuni, transmite News.ro.

"Primul punct care sa vizeze sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la contextul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii unui act normativ, in sensul celor retinute in decizia CCR, precum si sub alte aspecte, (...) in special cu privire la situatia de la DNA Ploiesti, respectiv daca s-au cunoscut disfunctionalitatile de la aceasta unitate de Parchet si care au fost masurile, daca s-au luat masuri, care au fost acestea, pentru a preintampina evolutia acestui caz (...) Al doilea punct vizeaza sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica modul in care procurorul general, in calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat", a propus Simona Marcu, ciatat de Agerpres.

Cele doua puncte propuse de Simona Marcu vor fi discutate astazi, alaturi de proiectul de lege depus de PSD in Parlament privind gratierea colectiva.

Precizam ca CCR a admis, luni, sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind existenta unui conflict intre puterile statului, aparut in urma declansarii de catre procurorii DNA a unei anchete privind modul in care a fost elaborata ordonanta 13, intre timp abrogata. CCR a stabilit astfel ca investigatia DNA a perturbat activitatea Guvernului.

Anterior, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a declinat competenta in ancheta pe OUG 13 - pe care a trimis-o la Parchetul General, aspect retinut in decizia de luni a Curtii Constitutionale.

DNA a trimis dosarul pe OUG 13 la Parchetul General, pentru solutionarea cauzei legata de cinci infractiuni, respectiv favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului; sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri; fals intelectual.

Procurorii DNA sustin ca Ministerul Justitiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Este vorba despre avizul negativ emis de aceasta institutie pe OUG 13, care ulterior a fost preschimbat in aviz pozitiv, iar ordonanta a fost adoptata de Guvern pe furis, la orele serii.

Amintim ca, pe 3 februarie, Augustin Lazar a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa suspende in totalitate OUG 13 pana la momentul solutionarii cauzei la CCR, fiind unul dintre criticii ordonantei care a scos in strada sute de mii de oameni.

Citeste mai multe declaratii ale procurorului general:

Procurorul General: Ordonanta 13 nu mai exista, a plecat in neant. Sa avem incredere ca lucrurile vor evolua bine

Procurorul general: Ordonanta 13 nu mai exista. Sa fim linistiti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procuror general CSM, #Augustin Lazar CSM , #CSM