Ziare.com

CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:45

   

CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare
Infiintarea unei directii care sa investigheze judecatorii si procurorii este nejustificata, mai ales ca pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, respectiv presedinte, deputati, senatori sau ministri, nu exista structuri de cercetare penala similare, sustine Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM a motivat decizia de avizare negativa a proiectului Legilor justitiei, propus de Parlament.

In cadrul documentului se face referire la mai multe propuneri legislative venite din partea parlamentarilor. Astfel, magistratii din CSM critica infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, majorarea duratei cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie si a duratei stagiului urmat de judecatorii si procurorii stagiari, modificarea examenelor de absolvire a Institutului National al Magistraturii si a celui de Capacitate, competentele judecatorilor si procurorilor stagiari.

Conform sursei citate, proiectul propune modificari legislative ce ar duce la transpunerea necorespunzatoare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.

Asadar, unul dintre aspectele criticate de magistratii Consiliului se refera la infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori. In cuprinsul "Expunerii de motive" a propunerii legislative nu se regasesc argumente care sa justifice instituirea unei structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva dupa calitatea persoanei, conform sursei citate.

"O astfel de reglementare apare cu atat mai mult nejustificata, in conditiile in care pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, (respectiv pentru Presedintele Romaniei, deputati, senatori, ministri) sau pentru alte categorii socio-profesionale (functionari publici, politisti etc.) nu sunt prevazute dispozitii similare referitoare la existenta unor structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru fapte savarsite de catre aceste pcrsoane", se arata in motivarea CSM.

De asemenea, plenul CSM constata si ca propunerile prezente in proiectul de lege legate de Inspectia Judiciara (IJ) "submineaza profund independenta" institutiei, aceasta urmand sa fie subordonata Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor (CNIJP).

Potrivit propunerii legislative, CNIJP ar urma, printre altele, sa numeasca si sa revoce conducerea IJ, fapt care poate avea "implicatii esentiale in planul independentei Inspectiei Judiciare".

"Propunerea legislativa nu consacra niciun fel de garantii pentru functionarea acestei noi entitati in conditii de independenta. Mai mult, propunerea legislativa nu cuprinde niciun fel de date privind componenta, modul de organizare si functionare, procesul decizional si sursele de finantare ale organismului propus a fi infiintat, acestea urmand sa fie stabilile ulterior printr-o lege", conform sursei mentionate.

In cadrul documentului precizat, se face referire si la propunerea de modificare a procedurii de numire a procurorilor sefi de parchete.

"Desi se propune o procedura de numire distincta a procurorilor sefi de sectie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism fata de procedura de numire in cele mai inalte functii de conducere la parchetele mai sus mentionate, nu se prevede, similar, care este procedura de revocare", motiveaza plenul CSM.

Magistratii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, in 9 noiembrie, emiterea unui aviz negativ in cazul proiectului Legilor justitiei, varianta trimisa spre analiza de catre Parlament.

Potrivit formei Legilor Justitiei propusa de PSD-ALDE, presedintele Romaniei apare in procedura de numire a sefilor de parchete, insa nu si in cea de revocare. Totodata, ar urma sa se infiinteze o directie de investigare a magistratilor care va fi in subordinea Parchetului General.

Cat priveste Inspectia Judiciara, aceasta ar urma sa fie subordonanta Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor si Inspectiei Judiciare si statutul inspectorilor judiciari, o structura care ar urma sa se infiinteze.

Proiectul Legilor justitiei a fost modificat in Parlament, fata de forma initiala transmisa de ministerul Justitiei. Avizul initial dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe forma inaintata de institutia condusa de Tudorel Toader a fost tot negativ.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1436 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca sa nu mai aresteze procurorul -judecatorul de caz

De aceea este necesara aceasta sectie.
Atat timp ca procurorul din sala de sedinte poate incepe urmarirea penala asupra judecatorului de caz, ceea ce s-a si intamplat in multiple cazuri - exista un factor nepermis de intimidare si presiune.
Cum poti judeca impartial , daca una din parti te poate aresta?!
E suficient ca DNA e o supra-structura anti-constitutionala care ancheteaza de la vanzatoare , la Prim Ministru. E de ajuns ca DNA se ancheteaza pe sine insasi !
Nu mai trebuie sa ancheteze si judecatorii de caz.

 

cum dracu?

Se face ca esti de acord cu toate aberatiile PSD-ului?
Si mai si explici fiecare gunoi in parte.
Purtatorul de cuvant?

Las-o in pace, ea este "experta" incepand cu

gramatica si terminand cu fizica cuantica. Cea mai "experta", intrecandu-l si pe Ciordache, s-a dovedit in interpretarea MCV-ului.

genial

https://www.youtube.com/watch?v=Iw3G80bplTg

 

e clar, agarul trebuie sa ramana in ceata... nu vor o institutie spe

cializata pe criminalitate in justitie, vor sa fie anchetati de porcurori specializati pe furturi de buzunare...

 

da ..

Intr-adevăr putem vorbi de adevărate modele de integritate și competență gen Țuluș, Negulescu, Uncheșelu .. ș.a.m.d.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor