CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:45
3517 citiri
CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare
Foto: Arhiva Ziare.com

Infiintarea unei directii care sa investigheze judecatorii si procurorii este nejustificata, mai ales ca pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, respectiv presedinte, deputati, senatori sau ministri, nu exista structuri de cercetare penala similare, sustine Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM a motivat decizia de avizare negativa a proiectului Legilor justitiei, propus de Parlament.

In cadrul documentului se face referire la mai multe propuneri legislative venite din partea parlamentarilor. Astfel, magistratii din CSM critica infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, majorarea duratei cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie si a duratei stagiului urmat de judecatorii si procurorii stagiari, modificarea examenelor de absolvire a Institutului National al Magistraturii si a celui de Capacitate, competentele judecatorilor si procurorilor stagiari.

Conform sursei citate, proiectul propune modificari legislative ce ar duce la transpunerea necorespunzatoare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.

Asadar, unul dintre aspectele criticate de magistratii Consiliului se refera la infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori. In cuprinsul "Expunerii de motive" a propunerii legislative nu se regasesc argumente care sa justifice instituirea unei structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva dupa calitatea persoanei, conform sursei citate.

"O astfel de reglementare apare cu atat mai mult nejustificata, in conditiile in care pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, (respectiv pentru Presedintele Romaniei, deputati, senatori, ministri) sau pentru alte categorii socio-profesionale (functionari publici, politisti etc.) nu sunt prevazute dispozitii similare referitoare la existenta unor structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru fapte savarsite de catre aceste pcrsoane", se arata in motivarea CSM.

De asemenea, plenul CSM constata si ca propunerile prezente in proiectul de lege legate de Inspectia Judiciara (IJ) "submineaza profund independenta" institutiei, aceasta urmand sa fie subordonata Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor (CNIJP).

Potrivit propunerii legislative, CNIJP ar urma, printre altele, sa numeasca si sa revoce conducerea IJ, fapt care poate avea "implicatii esentiale in planul independentei Inspectiei Judiciare".

"Propunerea legislativa nu consacra niciun fel de garantii pentru functionarea acestei noi entitati in conditii de independenta. Mai mult, propunerea legislativa nu cuprinde niciun fel de date privind componenta, modul de organizare si functionare, procesul decizional si sursele de finantare ale organismului propus a fi infiintat, acestea urmand sa fie stabilile ulterior printr-o lege", conform sursei mentionate.

In cadrul documentului precizat, se face referire si la propunerea de modificare a procedurii de numire a procurorilor sefi de parchete.

"Desi se propune o procedura de numire distincta a procurorilor sefi de sectie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism fata de procedura de numire in cele mai inalte functii de conducere la parchetele mai sus mentionate, nu se prevede, similar, care este procedura de revocare", motiveaza plenul CSM.

Magistratii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, in 9 noiembrie, emiterea unui aviz negativ in cazul proiectului Legilor justitiei, varianta trimisa spre analiza de catre Parlament.

Potrivit formei Legilor Justitiei propusa de PSD-ALDE, presedintele Romaniei apare in procedura de numire a sefilor de parchete, insa nu si in cea de revocare. Totodata, ar urma sa se infiinteze o directie de investigare a magistratilor care va fi in subordinea Parchetului General.

Cat priveste Inspectia Judiciara, aceasta ar urma sa fie subordonanta Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor si Inspectiei Judiciare si statutul inspectorilor judiciari, o structura care ar urma sa se infiinteze.

Proiectul Legilor justitiei a fost modificat in Parlament, fata de forma initiala transmisa de ministerul Justitiei. Avizul initial dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe forma inaintata de institutia condusa de Tudorel Toader a fost tot negativ.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#CSM aviz legile justitiei, #CSM aviz negativ legi Justitie, #CSM Legile Justitiei , #CSM