Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CSM discuta joi cererea de pensionare a judecatorului Cristian Jipa

Joi, 13 Mai 2010, ora 09:41
1377 citiri
CSM discuta joi cererea de pensionare a judecatorului Cristian Jipa
Foto: Arhiva

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discuta, in sedinta de joi, cererea de pensionare a judecatorului Cristian Jipa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, implicat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla cererea judecatorului Jipa, prin care solicita eliberarea din functie, prin pensionare, dupa ce in sedinta din 22 aprilie Consiliul a luat act si de cererea de pensionare a judecatorului Florin Costiniu, implicat si el in acelasi dosar.

Potrivit legii, documentele privind cererile de pensionare urmeaza a fi inaintate presedintelui Romaniei, care, prin decret, semneaza eliberarea din functie a magistratilor.

In ceea ce priveste actiunea disciplinara formulata impotriva lui, Sectia pentru judecatori a amanat, pentru 26 mai, dezbaterile la cererea lui Cristian Jipa pentru a-si angaja un avocat.

El este acuzat de abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constand in incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii.

Cristian Jipa ar fi fost pus, potrivit unor surse judiciare, sub acuzare de procurorii DNA in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu. Aceleasi surse au precizat ca procurorii anticoruptie i-ar fi adus la cunostinta, pe 17 februarie, judecatorului Jipa acuzatiile din dosar.

Judecatorul de la instanta suprema este acuzat de complicitate la trafic de influenta, deoarece ar fi intervenit pe langa alti judecatori la cererea lui Catalin Voicu.

In 16 martie, CSM anunta ca a sesizat Inspectia judiciara (IJ) cu privire la implicarea judecatorilor in cazul senatorului Catalin Voicu, sustinand ca este regretabila implicarea unor magistrati in proceduri judiciare penale.

Consiliul aprecia atunci ca este necesara lamurirea suspiciunilor si acuzatiilor aduse acestora, care au drept consecinte scaderea credibilitatii intregului sistem judiciar, iar imprejurarea ca exista hotarari definitive de condamnare este o dovada in plus a independentei functionarii sistemului judiciar.

Prioritatea CSM: combaterea coruptiei

"In legatura cu magistratii impotriva carora s-a declansat urmarirea penala de catre Directia Nationala Anticoruptie referitor la cazul cunoscut opiniei publice drept "cazul Voicu", CSM a sesizat de indata inspectia judiciara pentru a face verificari. Combaterea coruptiei in sistemul judiciar este un obiectiv prioritar pentru CSM iar aceasta se realizeaza atat prin masurile preventive adoptate de catre Consiliu, care au determinat cresterea transparentei institutiei si a sistemului judiciar, prin masuri punitive luate de catre sectii in materie disciplinara (numarul sanctiunilor disciplinare a crescut si reprezinta o dovada a cresterii rolului sanctionator al consiliului), cat si prin asigurarea desfasurarii procedurilor judiciare in materie penala in conditii de independenta si transparenta, conform legii", mentiona CSM.

In luna martie, purtatorul de cuvant al CSM, judecator Cecilia Morariu, a declarat ca cercetarile penale fata de magistrati au prioritate in fata celor disciplinare efectuate Inspectia Judiciara.

Cecilia Morariu a spus ca imediat dupa ce au aparut in presa elemente care faceau vorbire de implicarea unor magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul lui Catalin Voicu, CSM a demarat verificarile, fiind sesizata IJ in cazul judecatorului Florin Costiniu in 5 ianuarie, iar cu privire la Cristian Jipa, in 23 februarie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CSM discuta cerere pensionare, #judecator Cristian Jipa, #cercetat dosar Catalin Voicu , #CSM
Comentarii
Poza tudor65
tudor65
rank 5
Pe Fane Spoitoru nu il pensioneaza CSM?