CSM ii da replica lui Basescu, pe care il vede "la limita rezonabilitatii"

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 22:18
3089 citiri
CSM ii da replica lui Basescu, pe care il vede "la limita rezonabilitatii"
Foto: Arhiva

Presedintele CSM, Horarius Dumbrava (foto), critica "pripa" in care presedintele Traian Basescu a sanctionat pozitia publica a CSM cu privire prezumarea licita a averilor, dar si faptul ca a comparat judecatorii cu cersetorii.

Totodata, el anunta ca saluta initierea unor proiecte legislative privind confiscarea extinsa a averilor.

"Executivul, prin Ministerul Justitiei, a pus in dezbatere publica un proiect de lege in acest sens la data de 05.07.2011, iar Legislativul este deja sesizat cu o initiativa legislativa formulata in acelasi sens.

CSM saluta faptul ca Executivul si Legislativul au acceptat observatiile exprimate de Consiliu in punctul de vedere tehnic intocmit in data de 15.06.2011. In felul acesta, CSM si-a consolidat rolul de garant al independentei justitiei, exprimat, pe de-o parte, in legatura cu apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in concret a dreptului de proprietate licit dobandit; pe de alta parte, in legatura cu politicile pe care statul roman trebuie sa le ia in raport cu infractiuni grave, cum sunt cele de coruptie si de criminalitate organizata", se arata intr-un comunicat remis presei miercuri de CSM.

In comunicat se mai arata ca CSM nu se implica in dezbateri politice si nu sprijina proiecte politice, insa atunci cand se pune problema apararii independentei justitiei si statului de drept o va face intotdeauna asa cum a facut si in cazul de fata.

"Nu putem sa nu mentionam, insa, pripa in care cel putin o autoritate publica, care a comparat judecatorii cu cersetorii - afirmatie facuta la limita rezonabilitatii institutionale, dar si o mica parte a mediei au sanctionat pozitia publica a reprezentantului CSM cu privire la o chestiune tehnica, chestiune ce, iata, a fost validata ca fiind corecta nu numai de Curtea Constitutionala, dar si de initiativa Ministerului Justitiei de a avansa un proiect de modificare a legislatiei privind confiscarea extinsa, aceasta din urma pozitie fiind cea corecta pentru ca Directiva-Cadru 2005/212 a Consiliului UE cere modificari la nivel legislativ si nu constitutional", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele CSM Horatius Dumbrava.

Presedintele Traian Basescu s-a aratat in repetate randuri dezamagit de noua conducere a CSM, in special din cauza pozitiei nefavorabile exprimate in privinta eliminarii din Constitutie a prezumarii caracterului licit al averilor.

"Justitia a facut mult mai rau Romaniei decat politicienii si decat cersetorii care cersesc la Roma si Paris. Ma uit acum in echipa asta tanara care a venit la CSM. Doi judecatori tineri au dat in numele CSM, fara sa consulte, doi judecatori tineri au venit si ei cu manuta lor au dat scris la CCR sa nu se scoata prezumtia de licit a averii. Ei cu manuta lor, care acuzau pe judecatorii vechi de pe vremea lui Ceausescu. Daca ne uitam la averile politicienilor, sa ne uitam si la cele ale judecatorilor", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul lunii iunie, intr-o emisiune de televiziune.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CSM Basescu averi licite, #Horatius Dumbrava presedinte CSM , #CSM