CSM ii raspunde Ramonei Manescu: CSM nu se autosesizeaza, raspunde la sesizari

Luni, 13 August 2012, ora 11:58
3624 citiri
CSM ii raspunde Ramonei Manescu: CSM nu se autosesizeaza, raspunde la sesizari
Foto: Arhiva

CSM arata, luni, ca pot fi dispuse verificari cu privire la posibile abateri disciplinare ale procurorilor la sesizarea oricarei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, neavand posibilitatea legala de a se "autosesiza", raspunzand astfel europarlamentarului Ramona Manescu.

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu a spus sambata ca USL solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa se autosesizeze in cazul incerceptarilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre si Ioan Rus, care ar fi fost facute ilegal, mentionand ca in Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

"USL solicita CSM sa se autosesizeze urgent in raport cu acest demers al Parchetului General, demers in care Parchetul devine un arbitru politic intr-o criza constitutionala", a declarat europarlamentarul PNL.

"Comunicarea datelor si informatiilor continute in dosarele de cercetare penala, precum si a extraselor sau copiilor documentelor din aceste dosare se realizeaza in conformitate cu prevederile Hotararii CSM nr. 482/1.06.2012 de aprobare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass- media", arata Consiliul Superior al Magistraturii intr-un comunicat de presa.

Totodata, CSM precizeaza ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara beneficiaza de autonomie functionala in raport cu Consiliul Superior al Magistraturii.

"Art. 44 alin 4) si alin. 6), art. 45 alin 2) si art.64 indice 10 lit. e) din Legea nr. 317/2005 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza modalitatile de sesizare a Inspectiei Judiciare in legatura cu posibile abateri disciplinare ale procurorilor. Verificarile in domeniu pot fi dispuse la sesizarea oricarei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, Consiliul Superior al Magistraturii neavand posibilitatea legala de a se 'autosesiza' cu aspectele invocate de doamna europarlamentar", se mai arata in comunicatul CSM.

Ramona Manescu: Parchetul "drag presedintelui Basescu" face presiuni

"USL constata ca in acest moment se folosesc toate mijloacele de presiune pentru a bloca validarea de catre Curtea Constitutionala a referendumului care l-a demis cu un vot covarsitor al populatiei, de 7,4 milioane de voturi, pe domnul presedinte Traian Basescu", a precizat Ramona Manescu.

Ramona Manescu a declarat ca unul Ioan Rus, in calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT si, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat ca ii sunt interceptate convorbirile.

"Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului si publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre ministri ai Guvernului Romaniei, dintre care unul membru CSAT, si care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra inregistrarilor convorbirilor lui", a mai afirmat europarlamentarul PNL.

Manescu a calificat solicitarea Parchetului drept "un abuz" si a mai sustinut ca Romania s-ar fi intors "in anii '50 ai proceselor politice". "Indiferent ce motivatie au insa inregistrarile, publicarea lor este insa o jalnica diversiune stalinista pentru a santaja si denigra institutiile statului", a sustinut Manescu.

In plus, ea a mai precizat ca sesizarea Parchetului adresata Parlamentului in cazul lui Dobre este "o forma de presiune inacceptabila, iar din punctul de vedere al parlamentarilor USL aceasta sesizare nu va fi acceptata in legislativ si cu siguranta nu va fi pusa pe ordinea de zi a legislativului".

Europarlamentarul PNL a sustinut ca solicitarea Parchetului in cazul lui Dobre va fi analizata la nivelul Comisiei juridice, iar in acel moment parlamentarii USL isi vor putea exprima punctul de vedere impotriva solicitarilor formulate de procurori.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei Victor Paul Dobre care alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea au inaintat Curtii Constitutionale o adresa prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CSM autosesizare Manescu referendum, #CSM Ramona Manescu presiuni, #CSM stenograme Rus Dobre , #CSM