CSM, laudat in raportul MCV: Si-a indeplinit misiunea in maniera profesionista

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:31
2044 citiri
CSM, laudat in raportul MCV: Si-a indeplinit misiunea in maniera profesionista
Foto: epochtimes-romania.com

Activitatea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii anul trecut, in mandatul de presedinte al procurorului Oana Schmidt Haineala, este apreciata in raportul MCV dat publicitatii miercuri, considerandu-se ca institutia "si-a indeplinit misiunea de o maniera sistematica si profesionista".

De asemenea, este comentata pozitiv si activitatea CSM dupa Raportul MCV dat publicitatii la 18 iulie 2012, pe parcursul evenimentelor care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui, perioada in care presedinte CSM a fost judecatorul Alina Ghica.

"Ca si in ultimele rapoarte, Comisia Europeana constata mentinerea track-recordului pozitiv la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Public in general, si al Agentiei Nationale de Integritate si saluta rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii in indeplinirea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, dar si in eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistratilor si a grefierilor, precum si practica disuasiva a Sectiilor CSM in materie disciplinara", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Sunt prezentate si cateva referiri concrete din raportul MCV.

"CSM este principalul aparator al independentei justitiei si si-a indeplinit misiunea de o maniera sistematica si profesionista' (pagina 3, ultimul paragraf din versiunea in limba engleza) ", "atat din punctul de vedere al formarii profesionale, cat si al publicarii hotararilor judecatoresti motivate, Inalta Curte si CSM au luat masuri importante, inclusiv prin acordarea accesului tuturor judecatorilor si grefierilor la hotararile altor instante din tara" (pagina 6), "CSM si-a reafirmat politica sa de toleranta zero in combaterea problemelor de integritate in cadrul sistemului judiciar" (pagina 7, paragraful 3), sunt cateva exemple.

De asemenea, in raport este mentionat indirect si "conflictul de natura constitutionala initiat de CSM ca urmare a nerespectarii de catre Senat a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile" (pagina 4, paragraful 3), precum si pozitia corecta a CSM in contextul modificarilor promovate in Parlament in decembrie 2013.

"Un alt aspect edificator pentru progresele inregistrate de CSM in cadrul MCV este reprezentat de faptul ca Raportul din acest an contine un numar redus de recomandari a caror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului si Executivului.

Recomandarile adresate puterilor legislativa si executiva urmaresc consolidarea in continuare a rolului CSM. De asemenea, si celelalte recomandari sunt benefice CSM si sistemului judiciar in ansamblu.

Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu exista recomandari adresate exclusiv CSM, recomandarile privind reforma judiciara implicand colaborarea inter-institutionala a tuturor actorilor cu atributii in gestionarea sistemului judiciar", se mai subliniaza in comunicatul de presa al CSM.

Totodata, noul presedinte al CSM, judecatorul Adrian Bordea, spune ca si actuala conducerea va urmari indeplinirea recomandarilor CE si obiectivele asumate anterior, "atat pentru intarirea capacitatii institutionale a CSM, cat si pentru eficientizarea sistemului judiciar".

Raportul MCV va fi discutat in sedinta Plenului CSM din 23 ianuarie 2014, urmand a fi adoptat si publicat un punct de vedere institutional. De asemenea, ca si in anii trecuti, in perioada urmatoare CSM va elabora un plan de masuri pentru realizarea recomandarilor care intra in sfera sa de competenta, se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#CSM raport MCV 2014, #raport justitie 2014 , #CSM