CSM: Nicio dispozitie nu impune consultarea membrilor pe convocarea sedintelor. Birchall: Mai exista cooperare loiala?

Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 18:55
4388 citiri
CSM: Nicio dispozitie nu impune consultarea membrilor pe convocarea sedintelor. Birchall: Mai exista cooperare loiala?
Foto: Ziare.com /Facebook - MJ

Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza, sambata, ca nicio dispozitie legala sau regulamentara nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului in vederea convocarii sedintelor de plen.

In replica, ministrul Justitiei, Ana Birchall, a reactionat, intrebandu-se daca "acum nu mai este o cooperare loiala intre presedinte si membrii CSM de drept sau alesi".

"In raport de solicitarea ministrului Justitiei ca nicio dispozitie legala sau regulamentara nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului in vederea convocarii sedintelor de plen: cutumiar, de-a lungul timpului, implementand cooperarea loiala intre presedinte si membrii alesi, acestia au fost consultati in masura in care a fost posibil si s-au aflat in activitate, cu privire la data propusa pentru convocarea sedintei de plen. Nici in mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de catre presedinte in vederea convocarii sedintelor de plen sau sectii", a transmis purtatorul de cuvant al CSM, Daniela Stancioi.

Potrivit acesteia, dispozitiile articolului 10 alineatul 8 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM si ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004, republicata, prevad ca presedintele Consiliului coordoneaza activitatea CSM si repartizeaza lucrarile pentru plen si sectii. Totodata, dispozitiile articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, republicata, sunt in sensul in care Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si sectii, printre altele, la convocarea presedintelui. Conform dispozitiilor articolului 22 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM, Consiliul se intruneste in plen ori de cate ori este necesar, printre altele, la convocarea presedintelui, iar ordinea de zi se publica cu trei zile inainte, termen respectat in privinta convocarii sedintei plenului CSM din 8 octombrie.

"Sa intelegem ca acum nu mai este o cooperare loiala intre presedinte si membrii CSM de drept sau alesi?", a raspuns ministrul Justitiei, Ana Birchall, ca reactie la precizarea CSM.

Anterior, Ana Birchall a caracterizat, intr-o scrisoare transmisa presedintelui CSM, Lia Savonea, drept "inadmisibila si de condamnat" maniera in care sunt convocate sedintele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este inadmisibila si de condamnat maniera in care continuati sa convocati plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fara consultarea prealabila a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul ca, desi de peste doua saptamani nu a mai fost convocat plenul CSM, dumneavoastra intelegeti sa il convocati intr-o zi de vineri, spre seara. Nu pot sa nu ma intreb care este totusi urgenta. In consecinta, va rog sa imi comunicati motivele pentru care plenul CSM nu a fost convocat din data de 17 septembrie, respectiv de peste doua saptamani", scrie ministrul.

Totodata, Birchall reitereaza rugamintea de a convoca sedintele plenului CSM, inclusiv comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predictibilitatii si transparentei, permitandu-i astfel exercitarea dreptului constitutional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

In datele de 7 si 8 octombrie va avea loc, la Bruxelles, Consiliul JAI, unde ministrii Justitiei vor discuta despre masurile UE impotriva coruptiei, situatia actuala in ceea ce priveste drepturile fundamentale la 10 ani de la intrarea in vigoare a Cartei drepturilor fundamentale a UE, precum si despre negocierile in curs din domeniul probelor electronice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Birchall CSM Savonea convocare plen, #CSM sedinte plen , #CSM