CSM nu va sesiza Inspectia Judiciara pentru a cerceta DNA si pe procurorul general in cazul OUG 13

Marti, 28 Februarie 2017, ora 17:30
10899 citiri
CSM nu va sesiza Inspectia Judiciara pentru a cerceta DNA si pe procurorul general in cazul OUG 13
Foto: Digi 24 TV

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis in sedinta de marti ca nu va sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu maniera in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii unui act normativ, dupa decizia CCR, dar si privind modul cum procurorul general a gestionat comunicarea dupa emiterea OUG.

Asadar, CSM nu va sesiza Inspectia Judiciara, dupa cum ceruse un membru al Consiliului, judecatorul Simona Marcu.

"Nici eu nu stiam de cata incredere ma bucur", a spus Augustin Lazar, la iesirea din sedinta CSM.

"S-a respins de tot, au inteles colegii nostri ca a fost o investigatie, si e in curs, generata de suspiciunea legitima ca s-au savarsit niste fapte penale si ele trebuie clarificate", a declarat procurorul general.

Augustin Lazar nu a dorit sa spuna cum s-a votat. "Nu o sa intru in amanunte, o sa aflati dvs, cred ca au fost minime, daca au fost, ba chiar numai unul", a spus el, intrebat de jurnalisti, referindu-se la voturile pentru investigarea sa de catre Inspectia Judiciara.

Intrebat cine este "faptuitorul" care ar fi fost favorizat, conform DNA, in cazul ordonantei 13, Augustin Lazar a raspuns ferm: "Nu o sa comentez acest dosar".

Cat despre dosarul "Anchetarea Ordonantei 13", acesta va merge mai departe, chiar daca se asteapta motivarea deciziei de luni a CCR, care a constatat existenta unui conflict intre autoritati ale statului, respectiv intre DNA si Guvern.

"Aceste cauze trebuiesc solutionate cu celeritate, colegii nostri (de la DNA - n.red.) au ajuns la concluzia ca faptele sunt de competenta Parchetului General, ordonanta era bine emisa si dosarul a ajuns bine la Parchetul General pentru cercetarea de catre procurorul competent.

Ancheta in acest dosar fara indoiala ca va continua, trebuie sa stabilim cum s-au desfasurat lucrurile si care sunt persoanele in concret (...) Motivarea CCR va stabili limitele de constitutionalitate in care lucreaza organul judiciar", a mai declarat Augustin Lazar.

Luni, DNA a prezentat pe larg momentele principale ale adoptarii ordonantei de urgenta 13/2017 si a decis sa trimita la Parchetul General o parte a cauzei, cealalta fiind clasata. Procurorii vor cerceta in continuare comiterea a 5 infractiuni, printre care sustragerea si distrugerea de documente.

La doar cateva ore dupa anuntul facut de DNA, CCR a admis contestatia lui Calin Popescu Tariceanu pe OUG 13, ajungand la concluzia ca, prin ancheta declansata in urma cu aproape o luna, DNA a perturbat activitatea Guvernului.

Marti, un judecator al CSM a propus Consiliului ca Inspectia Judiciara sa cerceteze decizia DNA de a ancheta imprejurarile in care a fost adoptata ordonanta si pe Augustin Lazar pentru modul in care a comunicat pe acest subiect in ultimul timp.

Pe de alta parte, pe ordinea de zi a CSM s-a aflat marti si proiectul legii gratierii, depus de Guvern la Parlament si care trebuie avizat de Consiliu, o decizie fiind asteptata in curand.

Citeste mai multe despre:

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#procuror general cercetat CSM, #Augustin Lazar CSM , #CSM