CSM: Restituirea fostelor taxe de poluare, prin procedura administrativa (Video)

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 15:11
1934 citiri
CSM: Restituirea fostelor taxe de poluare, prin procedura administrativa (Video)

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justitiei sa reglementeze o procedura administrativa pentru restituirea fostelor taxe de poluare.

Astfel, cei care au achitat taxa de poluare pot sa ceara restituirea sa de la organul fiscal local, transmite Mediafax.

CSM a discutat, in sedinta de joi, punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios.

"Mentinerea situatiei actuale, in care restituirea taxei poate fi obtinuta numai pe cale judiciara, nu este o solutie viabila pentru ca, pe langa valoarea propriu-zisa a taxei, implica si cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfasurarea proceselor, la care se adauga eventualele cheltuieli de judecata la plata carora statul poate fi obligat catre reclamantii carora le sunt admise actiunile.

Pe aceste premise, apreciem ca o solutie mai economica pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativa a taxelor care vizeaza emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea actiunilor in justitie si, in plus, ar contribui la degrevarea instantelor de contencios administrativ de un numar mare de cauze", se arata in punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios.

Prin procedura administrativa ar urma sa fie restituita nu doar taxa de poluare pentru autovehiculelor, ci si taxa speciala.

Astfel, reglementarea unei proceduri administrative ar urma sa fie facuta printr-un act normativ, in care sa se prevada ca "Persoanele care au achitat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi/ taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, potrivit art. 33 alin. (1) din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Totodata, cererea de restituire se solutioneaza in termen de 45 zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica de indata persoanei interesate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#CSM restituire taxa poluare, #Ministerul Justitiei taxa poluare, #procedura restituire taxa poluare, #procedura administrativa taxa poluare, #restituire administrativa taxa poluare , #CSM