CSM s-a sesizat din oficiu in legatura cu evacuarea vaduvei lui Anatol Vieru

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 19:35
2746 citiri
CSM s-a sesizat din oficiu in legatura cu evacuarea vaduvei lui Anatol Vieru
Foto: Arhiva

Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele semnalate de Andrei Vieru, fiul compozitorului Anatol Vieru, intr-o scrisoare deschisa in care reclama o decizie a instantei, in urma careia mama acestuia, in varsta de 83 de ani, este evacuata din locuinta retrocedata.

In scrisoarea deschisa transmisa de Andrei Vieru presedintelui Romaniei, primului-ministru, ministrului Justitiei si presedintelui CSM, acesta semnaleaza faptul ca mama sa, Nina Vieru, in varsta de 83 de ani, a fost somata in plina iarna sa-si paraseasca in cinci zile locuinta in care sta de peste 30 de ani.

Andrei Vieru sustine ca, in aprilie 2010, Sectia a IV-a Civila a Tribunalului Bucuresti a pronuntat, in dosarul nr. 27989/299/2005, o decizie de anulare a actului de vanzare-cumparare prin care parintii sai au achizitionat apartamentul in care locuiau. Fiul compozitorului sustine ca decizia instantei "reprezinta o nesocotire flagranta si un dispret evident fata de mai multe legi in vigoare in Romania".

Vineri spune ca tatal sau a cumparat de la stat, in 1997, respectivul imobil, in care locuia inca din 1979. Vanzarea - respectiv cumpararea - s-a facut pe baza unei legi promulgate de Parlamentul Romaniei, si anume Legea 112/1995.

Andrei Vieru sustine ca procesul a fost intentat familiei sale si statului roman de catre mostenitori falsi, in virtutea unui certificat de mostenitor fals, iar avizul Camerei Notarilor asupra certificatului de mostenitor coincide cu analiza avocatilor nostri.

De asemenea, Vieru afirma ca, pana in prezent, nimeni nu a facut dovada, in instanta, ca ar fi mostenitor al fostului proprietar al imobilului in litigiu, Constantin Stoicescu, fost ministru fascist al justitiei, considerat criminal de razboi. Totodata, Andrei Vieru face referire la Legea 312/1945 (cu raportare la legea 10/2001), in vigoare si in prezent in Romania, potrivit careia fosta avere a criminalilor de razboi nu este revendicabila de catre mostenitori.

"Prin urmare, un proces ca cel despre care va vorbesc, nu avea cum sa aiba loc intr-o tara civilizata ce isi respecta legile, necum sa se mai si soldeze cu anularea unui act de vanzare-cumparare intocmit intre un posesor legitim - Statul - si un cumparator legitim, Anatol Vieru", arata fiul compozitorului, in scrisoarea citata.

Acesta afirma ca, in decizia de a anula actul de vanzare-cumparare, instanta a invocat reaua credinta a tatalui sau, Anatol Vieru, "ceea ce constituie, nici mai mult nici mai putin, o faradelege si o insulta a memoriei tatalui meu din partea completului de judecata".

"Acumularea, in timpul procesului, a unui numar atat de mare de erori metodologice si de incalcari ale legii sugereaza intrebarea fireasca privitoare la cauza lor. Pura incompetenta, partinire sau coruptie?", se intreaba Andrei Vieru, in scrisoarea deschisa.

De asemenea, acesta afirma ca, in timpul procesului, instanta a evaluat apartamentul in litigiu la 25.000 de euro si nu a aplicat mai multe legi in vigoare, deoarece prevederile acestora ar fi fost favorabile partii adverse. "Proasta imagine a Romaniei in lume, datorata si numeroaselor decizii eronate ale Justitiei din Romania si celor care se folosesc fraudulos de ea, nu va fi usor de reparat", puncteaza Vieru. "In eventualitatea ca nu vom gasi dreptate la Bucuresti, intelegem sa ne adresam altor instante", se arata in finalul documentului citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#evacuare vaduva Anatol Vieru, #scrisoare deschisa Andrei Vieru , #CSM