CSM sesizeaza CNA: Dupa condamnarea lui Voiculescu s-a indus ideea ca magistratii raspund la comenzi politice

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 17:02
4169 citiri
CSM sesizeaza CNA: Dupa condamnarea lui Voiculescu s-a indus ideea ca magistratii raspund la comenzi politice
Foto: Antena3

Plenul CSM a admis, marti, cererea de aparare a independentei judecatorilor si procurorilor din dosarul ICA si a sesizat CNA cu privire la atacurile lansate de Antena3 si Romania TV, apreciind ca dupa condamnarea lui Dan Voiculescu s-a dus o campanie de presa impotriva acestor magistrati.

Sesizarea Inspectiei Judiciare a fost formulata de procurorul Gheorghe Muscalu, vicepresedintele CSM, se precizeaza intr-un comunicat al CSM.

Inspectorii au fost informati cu privire la articolele si comentariile cu privire la urmarirea penala efectuata de procurorii DNA si la activitatea de judecata a completului din dosarul ICA "aparute in mass-media (Antena 3, Jurnalul National, Agerpres, Q Magazine, RTV, Corect News, Romania Libera etc.) ".

Inspectia a verificat durata procedurilor judiciare, precum si respectarea dispozitiilor legale aplicabile la repartizarea si instrumentarea cauzei, inspectorii judiciari constatand ca au fost respectate toate dispozitiile legale, se arata in comunicatul CSM.

Voiculescu, condamnat Un deceniu dupa gratii, sediile Grivco si Antena 3 - confiscate

De ce a fost condamnat Voiculescu: A spalat bani ca un gangster celebru (motivare)

De ce a primit Voiculescu pedeapsa maxima

In schimb, s-a apreciat ca prin atacurile aparute in presa la adresa magistratilor implicati in solutionarea dosarului ICA a fost subminata autoritatea judecatoreasca si s-a adus atingere independentei si prestigiului sistemului judiciar.

"Astfel prin afirmatiile 'justitia lui Traian Basescu', 'condamnare planuita' si 'executata din Palatul Cotroceni si din alte palate ale justitiei', 'au avut comanda' etc., se induce ideea ca magistratii raspund la comenzi politice si ca, in consecinta, justitia penala in procesul in discutie se face cu incalcarea principiului egalitatii partilor", se mai arata in comunicatul citat.

Voiculescu, 10 ani de inchisoare: Badea si Gadea, reactii dure: Decizie dementa, scelerata, criminala

Protest Antena 3 la Cotroceni: Jurnalisti agresati, "jos Basescu" si amenintari cu noi "plimbari"

Astfel, inspectorii judiciari au concluzionat ca "in perioada 08 - 11.08.2014 s-a realizat o campanie de presa cu scopul de a discredita magistratii implicati in instrumentarea si solutionarea dosarului ICA si modul de functionare a sistemului judiciar in ansamblul sau, precum si pentru inducerea ideii unei functionari anormale si incorecte a acestuia, in sensul ca dosarul ar fi fost instrumentat intr-un alt cadru decat cel prevazut de legislatia penala".

Plenul CSM a mai apreciat ca in acest caz au fost depasite "limitele admisibile ale discursului public si libertatii de exprimare", ceea ce "are drept consecinte atingerea independentei magistratilor implicati in solutionarea cauzei, a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau si, implicit, alterarea increderii cetatenilor in functionarea sistemului judiciar".

Totodata, plenul a hotarat sesizarea Consiliului National al Audiovizualului cu privire la "modul in care la anumite posturi de televiziune au fost facute afirmatii referitoare la dosarul ICA".

C.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#CSM aparare magistrati ICA Voiculescu, #CSM CNA campanie presa ICA , #CSM