CSM si-a ales noua conducere. Cine e presedintele si ce planuri are (Video)

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:25
5720 citiri
CSM si-a ales noua conducere. Cine e presedintele si ce planuri are (Video)
Foto: Digi 24

Judecatorul Adrian Bordea a fost ales, cu majoritate de voturi (14 voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere), presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce a expus, timp de o ora, planul de mangement pe care il are pentru institutie.

Bordea a aratat in proiectul de management ca se impune ca promovarea magistratilor in functii de conducere din instante si parchete sa fie dispuse de sectiile Consiliului, si nu de plen, asa cum prevede legea in prezent.

Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004) prevede la articolul 36, litera d, ca Plenul CSM are printre atributii si pe aceea de a dispune "promovarea magistratilor in functiile de conducere din cadrul instantelor si al parchetelor, in urma consultarii magistratilor din cadrul instantelor si parchetelor respective".

Bordea isi doreste, conform celor mentionate in proiect, ca aceasta atributie sa revina sectiilor de judecatori si procurori ale Consiliului, la fel ca cele privind numirea judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari, pe baza rezultatelor obtinute la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, precum si eliberarea din functie a judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari.

Adrian Bordea a demisionat din functia de vicepresedinte pentru a se putea alege, concomitent, presedintele si vicepresedintele Consiliului. Bordea fusese ales in aceasta functie la sfarsitul lunii februarie 2013, in timp ce presedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, pe 4 ianuarie 2013. Alegerea vicepresedintelui CSM, programata atunci tot pentru 4 ianuarie 2013, a fost amanata de mai multe ori.

Procedura a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile pentru aceasta functie, in contextul in care majoritatea instantelor din tara votasera pentru revocarea lor din functia de membru al CSM.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Basescu despre intrarea in vigoare a Codurilor: Aruncam copilul in apa si vedem daca inoata

Sedinta de luni a fost condusa de presedintele Traian Basescu, care a plecat insa inainte ca Bordea sa-si prezinte proiectul de management.

M.M.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Adrian Bordea presedinte CSM, #alegeri conducere CSM , #CSM