CSM trateaza cu indiferenta cazul Bolintineanu

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:22
2013 citiri
CSM trateaza cu indiferenta cazul Bolintineanu
Foto: Arhiva

Sectia de procurori a CSM s-a reunit marti, dar pe ordinea de zi nu a figurat cazul Bolintineanu, desi au existat numeroase solicitari adresate membrilor consiliului pentru exprimarea unor puncte de vedere.

Aspectele vizate sunt complet diferite. Astfel, in timp ce premierul a solicitat explicit CSM sa se pronunte cu privire la "abuzurile" comise de procurorul de caz care conduce ancheta fraudarii bacalaureatului la Liceul Dimitrie Bolintineanu, mai multi politicieni din opozitie, in frunte cu fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, au adresat o scrisoare deschisa presedintelui CSM in care se solicita consiliului sa sesizeze Inspectia Judiciara, precum si sa exprime o pozitie publica cu privire la declaratiile si acuzatiile lansate de premierul Ponta in acest caz. O pozitie similara a adoptat si judecatorul Cristi Danilet, membru CSM.

Ponta, despre cazul Bolintineanu: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)

Scrisoare deschisa catre presedintele CSM: Ponta incalca independenta Justitiei

Procurorul general a investigat modul in care s-a desfasurat ancheta la Liceul Bolintineanu si singurele observatii s-au referit la greselile de comunicare din ziua respectiva. Tiberiu Nitu NU a anuntat public ca ar fi constatat deficiente sau incalcari ale legii comise de procurorul de caz. In acelasi timp, procurorul de caz a fost nevoit sa schimbe strategia, din cauza "scandalului artificial" declansat vineri in mass-media.

Frauda la Bac: - Ponta a cerut ancheta, Nitu are raspunsul: A fost proasta comunicare

Procurorii acuza: Scandalul artificial de la Bolintineanu a modificat mersul anchetei

In ciuda explicatiilor oferite si a pozitiei publice adoptate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, premierul Victor Ponta a continuat marti seara sa sustina ca la liceul Bolintineanu a fost o "harababura generala care s-a transformat intr-un abuz" si sa ceara CSM sa ia atitudine.

Ponta, despre scandalul de la Bolintineanu: O harababura totala

Consiliul Superior al Magistraturii nu a avut pana acum nicio reactie. Presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala, se afla miercuri la Bruxelles, la o intalnire cu reprezentanti ai Secretariatului General al Comisiei Europene.

"Ordinea de zi a sedintelor se publica pe site-ul nostru si, in aceeasi zi sau cel tarziu in ziua urmatoare, se incarca si cu solutiile adoptate. Marti am avut o sedinta a sectiei de procurori si, din ce stiu eu, urmeaza sa fie stabilita si pentru saptamana viitoare, fara sa am acum o data certa.

Ordinea de zi a sectiilor si a plenului se stabileste in functie de solicitarile care sunt inregistrate la nivel de secretariat general sau poate fi suplimentata ordinea de zi la initiativa unui membru al sectiei, a mai multor membri sau a presedintelui, vicepresedintelui. De regula, chiar si suplimentarea este vizualizata in ordinea de zi.

Atata vreme cat nu aveti niciun punct acolo legat de aceasta tema, cu siguranta ca nu a fost o tema de discutie oficiala", a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.

Intrebata daca pe parcursul verii, adica al vacantei judecatoresti, membrii CSM se vor mai reuni, aceasta ne-a explicat ca CSM, ca institutie, functioneaza si pe perioada de vara, si ca, in functie de concediile de odihna pe care si le iau membrii, se va asigura cvorumul de sedinta necesar pentru sectii si pentru plen.

"Nu pot sa va spun exact cate sedinte de sectii vor fi. Ele se vor planifica functie de urgentele sau de solicitarile adresate sectiei care vor aparea pe parcurs. Aceste solicitari se refera in special la chestiuni legate de cariera magistratilor sau de anumite acte legislative care necesita avizul CSM", a completat purtatorul de cuvant al CSM.

Ramane de vazut daca la revenirea in tara presedintele CSM va avea o reactie si va considera ca este bine sa puna pe ordinea de zi a plenului CSM cele doua aspecte importante care tin de scandalul public declansat vineri la Liceul Bolintineanu, scandal care, conform declaratiilor premierului Ponta, a amenintat "pacea sociala".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#CSM caz Bolintineanu, #Ponta Bolintineanu abuz CSM, #ancheta frauda bacalaureat Bolintineanu , #CSM
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Se gândesc și ei că nu este bine să dea peste coarnele plăvanului