CSM verifica daca Ponta, Iliescu si Antonescu au incalcat principiile statului de drept

Joi, 16 August 2012, ora 12:50
6413 citiri
CSM verifica daca Ponta, Iliescu si Antonescu au incalcat principiile statului de drept
Foto: Arhiva

Conducerea CSM a depus o noua sesizare la Inspectia Judiciara ca urmare a acuzatiilor facute in ultimele zile de catre Crin Antonescu, Ion Iliescu si Victor Ponta la adresa procurorilor care ancheteaza referendumul.

Cei trei lideri sunt criticati ca fac declaratii nepermise intr-un stat democratic si ignora separatia puterilor in stat, intr-o tentativa de intimidare si decredibilizare a justitiei fara precedent dupa 1989.

"Astazi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afirmatiile publice de data recenta ale domnului Crin Antonescu - presedinte interimar al Romaniei, ale domnului Ion Iliescu - presedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum si ale domnului Victor Ponta, prim ministru al Romaniei.

Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile publice ale acestora in calitate de reprezentant la varf a autoritatii de stat - in cazurile domnilor Crin Antonescu si Victor Ponta si de lider politic cu influenta si aderenta in randul societatii - in cazul domnului Ion Iliescu, prin sustineri si declaratii nepermise intr-un stat democratic si cu ignorarea profunda a principiilor constitutionale ale separatiei puterilor in stat", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com de catre CSM.

In opinia conducerii acestei institutii, anumite elemente din discursurile politice ale celor trei lideri mentionati mai sus "prezinta un potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului, fara precedent in istoria post-decembrista a Romaniei".

Conducerea CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari, in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a declaratiilor acestora care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.

CSM verifica daca Ponta si liderii PNL au incalcat independenta justitiei

In urma cu trei zile, CSM a facut o prima sesizare la Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Victor Ponta si mai multi lideri PNL cu privire la activitatea magistratilor.

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CSM sesizare Ponta Antonescu, #CSM sesizare Inspectia Judiciara, #CSM sesizare Antonescu , #CSM